Tudta-e?
Egy átlagos villám 5-10 centiméter széles, és 3 kilométer hosszú!

74. szám - 2009. december 1.

Magyar kutyák

A rövidszőrű magyar vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla első helyen áll mind populációját, mind népszerűségét tekintve nemzeti vadászkutya fajták között.
www.kutya.hu

1
Közkedveltsége itthon és határainkon túl abból ered, hogy megőrzött "ösztönkészletével" egyaránt tud eleget tenni a mai vadászat, vizslás versenysport.

A lakásban tartott család kedvence, a gyerekek játszópajtása és még sorolhatnám mi mindenféle feladatnak úgy, hogy intelligenciájával, alkalmazkodóképességével a legkevesebb gondot okozza, taníthatósága valóban legendás.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy elegáns megjelenése, esztétikai igényünket is méltán kielégíti rövid szőrzete alig kíván gondozást, akkor könnyű megérteni, hogy ez az intelligens, szép, sokoldalú vizsla a hűséges tekintetével, meleg barna szemeivel hogyan tudta átverekedni magát a múltból a harmadik évezredbe. Mert népszerűsége töretlen és miközben mi magyarok a "fajtagazdák" oly sokat vitatkozunk a fajtával kapcsolatos szakmai kérdéseken, a nagy populációval rendelkező országok, államok - USA, Anglia, Franciaország, stb. - gőzerővel munkálkodnak a rövidszőrű magyar vizsla értékeinek fejlesztésén, persze egyre inkább maguknak vindikálva a sikereket.

A vizsla - mert eredetileg a vizsla kifejezés kizárólag a rövidszőrű sárga magyar vizslára alkalmazták - a magyarság történelmével összeforrott múltból származik. A vándorló, vadászó törzsek kopó típusú kutyáival kialakult pannon kopó az ezer százalékig munkára alkalmasságra szelektált ösztönkészlet hősi ereje évszázadok felhalmozott munkatulajdonságai biztosították a genetikai értéket ahhoz a kincshez, amit a sors a XVII. sz. körüli időkben a magyar vadászat nemes művelőinek a kezébe adott.

Ahogyan a XIV-XV századtól az alföld erdősültsége fokozatosan csökkent, és a nagyvad visszahúzódott a hegyekbe, a mezőségen új vadfajok jelentek meg. Elszaporodott az apróvad, a fácán és kedveltté lett a veszélytelen apróvad vadászata. A legtehetségesebb pannonkopó törzsek, amelyekben már bővel csörgedezett a 150 éves török uralom homoksárga vadászkutyáinak a vére, hívták életre az egyre homogénebbé váló sárga fürjészvizslát, a "sárgákat", amelyeknek rendszeres, kennelszerű tenyésztését 1700 elején kezdte meg a főnemesi Zay család, Zayugrócon Trencsénben.

Ez az időszak a vadászat aranykora volt és ez időtájt bontakozott ki valójában a sárga vizsla tehetsége, formálódott szinte véglegessé karaktere és ötvöződött a magyar röggel, a magyar ember mentalitásával. A fajta kiheverte a nyugatifajták, a divat és az anglománia intervencióját. 1916-ban újra éledt, 1920-ban megalakult a Magyar Vizslatenyésztők Egyesülete, 1924-ben pedig az Országos Vizsla klub. 1930-ban elfogadták a standardot, amelyet 1935-ben az F.C.I. magyar nemzeti fajtának ismerte el. A sárga vizsla elindult a világkarrier útján.

A II. világháború azonban súlyosan megtizedelte az állományt, Hosszú évekig tartott, amíg talpra tudott állni. 1960-tól számíthatjuk ismét a fajta újbóli erősödését, létszámának, minőségének javulását. Fellendült a tenyésztői munka, előtérbe kerültek az idomítás, versenyzés kérdései. A kezdeti amatörizmust lassan kezdte felváltani a profi munka, sárga vizsláink nemzetközi versenyeken is megjelentek. És sikerrel!

A jóformán címszavakban, távirati stílusban felvázolt múlt jól érzékelteti, hogy a vizsla kialakulásának körülményei és fennmaradásának történelmi, társadalmi mozgatói összességében nem volt egy "sétagalopp".

Nézzük meg közelebbről ezt a fajtát, mielőtt végérvényesen a magyar nemzeti vadászkutyák - kulturális örökségeink - piedesztáljára emelnénk.

Mindenek előtt egy elegáns, rövidszőrű, közép nagy zsemlyesárga vadászkutyáról van szó, amely sem az angol, sem a német vizsgákra nem hasonlít. Száraz, nemes telivér feje, egyenes orrháta, barna, melegtekintetű szemei különleges arckifejezést tükröznek, szinte felkínálja magát a kontaktus teremtésére.

- Inkább könnyed felépítésű a szépség és az energikusság ötvözete. szőrzete rövid, de sűrű, bőre pigmentált, az orrtükör hússzínű, az ajkak, a szemhéj és a köröm barna.

- Kurtítatlan farka esztétikus egységet alkot harmonikus mozgásával, munkában, keresés közben jellegzetes jármódja a tért ölelő vágta.

- Orrjósága legendás, karaktere magyar - szép szóval mindent, durvasággal semmit - tanulékonysága, kezelhetősége kimagasló. Jól akklimatizálódik, könnyen és gyorsan tanul.

- Vadmegállása attraktív, relációtartása talán a legjobb a vizslafélék között. A csapázás, vadelhozás, a vízi munka szeretete és a nagy vad iránt tanúsított érdeklődése genetikai örökség.

Fajtatulajdonságai, mivel funkcióját ma is gyakorolhatja, ma sem vesztették el jelentőségüket, sőt! A modern idők szerte a világban kibontakoztatták a vadászkutyás sportversenyeket, Field-Triálokat, Retriewer versenyeket, mezei és összetett bajnokságokat. A versenyfeltételek új motivációkat is tartalmaznak, amelyek új feladatokat jelentenek. Mint pl. a memória, kombinációs készség, irányíthatóság, gyorsaság, szekundálás, Puha száj, stb. Fellazult a puska, az ember és a kutya kapcsolata és előtérbe került a sport, az imitált kvalitások minősítésének bírói rendje. Sok adatunk van arra vonatkozóan, hogy magyar vizsláink ezeken a versenyeken is szépen megállják helyüket.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor