Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

65. szám - 2008. november 17.

KINOLÓGIA

Border terrier

Sorozatunkban egy-egy ismert kutyafajtát mutatunk be
www.kutya.hu

Az intelligenciájáról híres border collie-hoz hasonlóan a border terrier is kialakulási helyéről, az angol-skót határvidékről, a borderről kapta nevét. Bár két teljesen különböző típusú fajtáról van szó, nem csupán nevükben rejlik hasonlóság. A border terrier a border collie-hoz hasonlóan a kiállításokon is egyre nagyobb sikerekkel szerepel, s elképesztő pásztortulajdonságokkal rendelkező földijéhez hasonlóan napjainkban is kiemelkedő teljesítőképessége.

A border terrier minden bizonnyal Nagy-Britannia egyik legősibb típusú terrierje. A határvidék farmerei, juhászai és sportvadászai generációról generációra gondosan ügyeltek arra, hogy megőrizzék kutyáik jellegzetes tulajdonságait. A XIX. század közepén szinte minden tanyán megtalálható a border terrier, hiszen a határmenti dombok elhelyezkedésükből kifolyólag – mérföldekre minden lakott területtől – csak úgy hemzsegtek a vidékre jellemző, igen erőteljes felépítésű rókáktól. A háziállatokat megvédendő, szükség volt egy olyan terrierre, mely hosszú lábával képes a lovat is követni, de azért elég kicsi ahhoz, hogy ha kell, a föld alatt is üldözze a rókát. Ezek az aktív, erős, fáradhatatlan terrierek olyan bundával rendelkeztek, mely megvédte őket a szinte állandóan esős, párás időjárástól is.

A border terrier ma is fáradhatatlan, roppant bátor kutya: nincs olyan fal, melyet ne tudna átugrani és olyan drótkerítés, melyen ne tudna átmászni. Szakértők véleménye szerint napjaink border terrierje alig változott a XIX. századi, határmenti terrierekhez képest. Míg a az Angol Kennel Klub nem regisztrálta elismert fajtaként 1920-ban, a border terrier szülőföldjén kívül szinte ismeretlen volt a nagyközönség előtt, azonban a helyi mezőgazdasági egyesületek kiállításain mindig nagy számban szerepelt. Az Egyesült Államokban 1930-ban regisztrálták az első border terriert.

Kiváló természetének és eszének köszönhetően a border terrier kiválóan alkalmazkodik a városi élethez, s megfelelő mennyiségű séta és foglalkoztatás (pl. agility) mellett rókák és lovak nélkül is boldogan él gazdájával. Társaságkedvelő, vidám kutya, korábbi munkakörülményeiből kifolyólag általában más állatokkal sem összeférhetetlen. Szőre igénytelen, könnyen gondozható. Kis mérete ellenére kiváló őrzőkutya is lehet.

A border terrier marmagasságát nem adja meg a standard; súlya általában 5–7 kilogramm között mozog. Sűrű, kemény szőrzete lehet vörös, búzaszínű, cser vagy szürke és kék színű, utóbbi kettő cservörös (tan) jegyekkel. Érdekesség, hogy a border terrier fejformája a vidráéhoz hasonlatos.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor