Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

március 13.

GENIUS

Géniuszok konferenciája

Színvonalas szakmunkákat mutattak be a kutató diákok
MUHI Béla - fotók: Dávid Csilla és Urbán Gábor

A középiskolás tehetséges diákok hagyományos GENIUS konferenciáját és vajdasági szintű versenyét május 9-én tartották meg az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban.

A rangos GENIUS konferenciát, a tehetséges, kutató diákok tanév végi, verseny jellegű seregszemléjét immár hetedik alkalommal rendezte meg a vendéglátó iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Minden évben több a szakmunka, ezúttal 138-at jelentettek be, másfél száz diák szerepelt 11 szekcióban, a zsűri harminctagú volt. A műszaki, számítástechnikai szekcióban a diákok különböző szerkezeteket, pl. szivattyút, markolót, darálót, keverőt, szaxofont (!) modelleztek, genetikai algoritmusokkal foglalkoztak, térinformatikai alkalmazásokat tanulmányoztak stb. Első díjasok: Gombos Tamás, Kiss László, Császár Andor, Szabó Ákos és Pelle Viktor. A matematikusok játékelmélettel, számítógépes vizualizációval, hindu és japán matematikai hagyományokkal, tudománytörténettel foglalkoztak. A legjobbak Kopasz Tamás, Vrbáski Iván, Simonyi Máté voltak. Az általános kémia szekcióban szó volt a konyhasóról, a foszforról, a szaglás kémiájáról, a kémiáról a konyhában, a bekelitről stb. Elsők lettek: Fényszárosi Sára, Szögi Miklós, Katona András, Oláh Tamás, Simonyi Máté. A szerves kémia szekció legjobbjai: Lévai Dóra, Mátéffy Orsolya, Molnár Krisztina, Nagy Abonyi Emese, Víg Anna, Kiss Júlia, Pápista Zsolt, Szennyes Tivadar. Ebben a szekcióban a tej savas erjedése, a csokoládé, a cukor, a génmódosítás és hasonló témák voltak „terítéken”. A kémiai technológia népes szakcsoportjában robbantottak, lángot fújattak, természetbarát műanyagot gyártottak, üveget, kerámiát stb. tanulmányoztak. A csoport első díjasai: Kecsenovity Egon, Tóth Szabolcs és Sarok Emma. Az orvosi szakosztályban többek között az allergiáról, a női panaszokról, az emlőrákról, a bőrátültetésről értekeztek. Első díjat érdemelt Petrović Denis, Süli Mónika, Csúzdi Valentina és Ágoston Szabina. A biológia szekcióban többek között a baglyokat, papagájokat, kutyákat, gombákat, a csalánt tanulmányozták a tanulók. Legnagyobb sikert Balogh Levente, Krivek Gabriella, Mészáros Attila és Kormányos Ákos ért el. A történészeknél Ternovácz Bálintnak a bácsi várról írt tanulmánya volt a legjobb, Tóth Tamara, Füstös Dianna és Sarok Emma pedig környezetvédelmi témákkal remekeltek. Bicskei Andrea és Reéb Zsófia kultúrtörténeti témával nyertek, Halász Hargitta az 1999-es bombázások pszichológiai utóhatásával szerepelt jól, Oláh Tamás szociológiai témával győzött, Nagybani Tamara pedig az örök irodalmi vitát taglalta: Átköltés vagy fordítás? A II. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság a közgazdasági szekcióban került megrendezésre. Borsos Árpád, Varga Tamara, Fodor Szabolcs és Stajer Andrea lettek a győztesek. A fotográfus szakosztály legjobbjai Balogh Levente, Sütő Anna és Kurcinák Laura.

A díjkiosztáson Muhi Béla főszervező kiemelte a mentorok áldásos munkáját, valamint a szakbizottságok lelkiismeretes tevékenységét, és megköszönte a támogatók, a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Szülőföld Alap és a hazai Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács, illetve a közgazdasági szekció esetében a magyarkanizsai Tisacoop vállalat segítségét.A részvevők és a felkészítő tanárok megfelelő oklevelet, könyvjutalmat kaptak.
A legjobb helyezést elért diákok ezúttal is lehetőséget kapnak a rangos hazai és nemzetközi versenyeken, diáktáborokban való részvételre.

Bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni. Felemelkedésüket, érvényesülésüket csakis magasabb szintű tarsadalmi összefogással segíthetjük. A tehetségnevelés az egyik legfontosabb oktatási feladatunk.

Az verseny eredményei letölthetők: ittISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor