Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

44. szám - 2008. június 23.

Kimenős nőtlenek

A kimenős melléknév olykor kimenőn levőre utal, de főnévként beszélhetünk kimenő ruháról, kimenő transzformátorról, kimenő jelről, kimenő postáról is.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1

Egy alkalommal beszédbe elegyedtem egy bácsföldvári fiatalemberrel, aki a becsei téglagyárban dolgozik. Beszélgetésünk során megkérdeztem tőle: Nős? Erre ő ezt felelte: Nem. Kimenős. Ezt a szójátékot olyan természetességgel mondta, mintha már számos alkalommal sikerült volna elsütnie. Bizony akadnak manapság olyan fiatalemberek, akik évekig nem gondolnak családalapításra, nem is beszélve a népszaporulat fellendítéséről.

A kimenős melléknév olykor kimenőn levőre utal: Egyelőre nem lakodalom, hanem Mária napi búcsú van Kispest városában. Nem akármilyen. Az itteni nép, a kocsmárosok, a hintáslegények, a kimenős cselédlányok, a szabadságon lévő bakák úgy veszik a kiflit meg a sósperecet, mintha tudnák: Stern Jakabnak négy lányt kell kiházasítania. – Noha a magyar köznyelv nemigen él a kimenős melléknévvel, lehetne használni szélesebb körben is, mégpedig annak a családi állapotnak a megjelölésére, amely nem annyira tartós, mint az agglegénység, de többé-kevésbé hasonlít rá.

A kimenős nyilván a kimenő melléknévi igenév származéka. Ez az igenév több jelentésében is melléknevesült, illetve főnevesült. Beszélhetünk kimenő ruháról, kimenő transzformátorról, kimenő jelről, kimenő postáról. A kimenő főnév elsősorban a katonai szóhasználatban él, a foglalkozás végétől takarodóig vagy a másnapi foglalkozásig adott eltávozási engedélyre vonatkozik. Régen háztartási vagy más alkalmazottnak járó szabad időre mondták (amelyet az illető házon kívül tölthet). Tréfásan arra a hozzájárulásra is utalnak vele, amelyet valaki házastársától kap a kimaradáshoz.

Nem túlságosan gyakran, de előfordul, hogy melléknévvé vált vagy főnevesült melléknévi igenévből -s melléknévképzővel újabb szó lesz. Többek között ilyen a reszelőből lett reszelős. Vonatkozhat olyasmire, ami reszelőhöz hasonlóan élesre van barázdálva, ami durva, érdes tapintású, rekedtes. Például: A tevék kiadós és reszelős nyelves csókkal hálálják meg a gyerekeknek a tőlük kapott csemegét. – Legutóbbi emlékezetes vereségünk alkalmával még riadt és tanácstalan telefonokat váltottunk barátokkal, ismerősökkel; reszelős, elvékonyodott hang kérdezte a vonal másik végén, hogy "biztos, hogy ez nem valami montázs". A csukló főnévből lett csuklós melléknév jelenthet csuklóval működő, vele ellátottat, illetve olyan járművet, amely a rendesnél hosszabb, középen forgó résszel van megtoldva. Például: A város vezetőivel a fedélzetén megtette első miskolci próbaútját a Ganz-Hunslet és a Ganz-Ansaldo által kifejlesztett hattengelyes, 163 személy szállítására alkalmas kék színű, csuklós villamos. – Az első hat hónap során a NABI 62 csuklós karosszériát adott el Alabamában működő, százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalatának, az American Ikarusnak, amely a buszok amerikai részegységekkel történő összeszerelését végzi. A gyújtóból lett gyújtós is ide sorolható, tűzgyújtásra használt, könnyen gyúló anyagot, különösen aprófát jelöl. Például: Jóska bácsi még tegnap este bekészítette a gyújtóst a konyhába, hogy megszáradjon, és könnyebben tüzet fogjon.

Az efféle melléknévnek a jelentése általában összefüggésben van a melléknévvé vált vagy főnevesült igenév jelentésével, olykor azonban egészen eltér tőle. Így például a felelő csupán iskolai használatú szó, arra a diákra mondják, aki leckéből vagy vizsgaanyagból éppen felel. A felelős szó inkább közéleti vonatkozású, olyan személyre utalnak vele, aki a rábízott dologról, személyekről köteles számot adni, vagy aki valamiért okolható, valamiben bűnös, ezenkívül felelősséggel járó dolgot is jelölhet.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor