Tudta-e?
...halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni? 100-120 csészényi kávét azonban még senki sem ivott meg néhány órán belül.

25. szám - 2007. november 19.

Állja a füvet

Megszokhattuk már, hogy a sportújságírók kiforgatják a szavakat, szokatlan módon alkalmazzák egyiküket, másikukat.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1

Egy alkalommal arról olvashattunk egyik teniszezőnőnkkel kapcsolatban a Magyar Szó sportoldalán, hogy „még állja a füvet”. Megszokhattuk már, hogy a sportújságírók kiforgatják a szavakat, szokatlan módon alkalmazzák egyiküket, másikukat. Lám, még a szólásokkal sincsenek megelégedve, néha újítanak rajtuk. Ebben az esetben az állja a sarat szóláson alakítottak valamicskét, aktualizálták a helyzethez. Tudniillik a wimbledoni tenisztornáról volt szó, ahol a nagy-britanniai szokásnak megfelelően füves, gyepes talajú pályán játszanak, nem pedig salakos, aszfaltos, betonos vagy egyéb kemény talajú pályán. Így tűnhet indokoltnak az, hogy ’a nehézségek ellenére is derekasan kitart, helytáll’ jelentést az állja a sarat kifejezés helyett az állja a füvet kifejezéssel tolmácsolták. Nem hiszem, hogy a füvön való teniszezés különösebb nehézséget okozna, mindenesetre szokatlan lehet annak, aki másfajta pályán gyakorol. Számára az állja a füvet megfogalmazásnak is lehet jelentősége.

Az áll igének tárgyas vonzatával több egyéb kifejezés is létrejött, mint az útját állja valaminek, a helyt áll valamiben, az őrt áll valahol, a bosszút áll valakin, a jót áll valakiért, a sorfalat áll stb. Az útját állja valaminek kifejezés értelmében az illető megakadályozza, hogy nem kívánatos dolog erőre kapjon, a helyt áll valamiben voltaképpen a kitart igét helyettesíti, az őrt áll valahol az őrködik igének a megfelelője, a bosszút áll valakin azt jelenti, hogy megtorolja a sérelmet, a jót áll valakiért voltaképpen kezeskedik az illető személyért, aki pedig sorfalat áll, az másokkal együtt védő szándékkal sort hoz létre. Az elavult törvényt áll kifejezéssel arra utaltak valamikor, hogy valamely személy peres fél gyanánt a bíró előtt megjelenik. Ennek a kifejezésnek párja volt a törvényt ül, ez pedig azt jelentette, hogy valaki bíráskodik, alkalmazza a törvény előírásait.

Számos határozós vonzata is kialakult az áll igének: valaminek áll, valamibe áll, valamiben áll, valamiből áll, valahova áll, valakin áll stb. A katonának áll kifejezés olyan személyre vonatkozik, aki önként vállalja a katonáskodást. Arra mondják, hogy neki áll a munkának, aki teljes erőbevetéssel dolgozni kezd. Neki áll az ördögnek is az a bátor, rettenthetetlen ember, aki kész arra, hogy akár az ördöggel is szembeszálljon. Olyan személyre vonatkozik a még neki áll feljebb, aki annak ellenére, hogy hibázott, még ő támad mást. A Szemesnek áll a világ közmondás azt hirdeti, hogy az életrevaló ember boldogul. Leányoknak áll a világ - tartja a népdal, vagyis jó dolguk van a lányoknak, előttük áll az élet. Régi társadalmi viszonyokról tanúskodik a szolgálatba áll valahol kifejezés, azt jelenti, hogy valaki cselédként, inasként, szolgaként dolgozni kezd valahol. A szóba áll valakivel azt fejezi ki, hogy hajlandó beszélni az illetővel, aki pedig perben áll valakivel, az pereskedik, pert folytat vele. A lángokban áll ’mindenütt ég, pusztul’ értelemben fordul elő. A valamiből áll valami azt jelenti, hogy a megnevezett részek alkotják. Jogában áll valami annak, akinek joga van valamilyen cselekvésre. Aki hadilábon áll valakivel, az voltaképpen rossz viszonyban van vele. A zászlaja alá áll ’csatlakozik hozzá’ jelentést fejez ki. Aki áll elébe valaminek, az nem ijed meg tőle, elfogadja a kihívást. Rááll valamire, mondják arra, aki belegyezik valamibe. A valakin áll a dolog jelentése ’tőle függ’. Ha várható valamely dolog bekövetkezése, akkor használják a valami áll a házhoz kifejezést. Kettőn áll a vásár – tartják, amikor két személytől függ valami stb.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor