Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

56. szám - 2008. szeptember 15.

Mennyit ér a csapatsport?

A pekingi olimpia után ismét felvetődik a kérdés, hogy az egyes országok mekkora jutalmat helyeznek kilátásba érmes sportolóik számára.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1
Magyarországon ez alkalommal bőkezűbbek voltak, mint korábban. A csapatsportokban versenyzők most egyenként ugyanannyit kapnak, mint azok, akik egyéni versenyben diadalmaskodtak. A kormány elfogadta Gyenesei István sportért felelős miniszter javaslatát, és a pekingi aranyérmes férfi pólósokat a csapatgyőzelmekre előirányzott fejenkénti 12 millió forint helyett az egyéni győzteseket megillető 20 millió forinttal jutalmazza.

De mi az, hogy csapatsport? Nyilván olyan sportágakról van szó, amelyekben csapatok mérkőznek egymással. Ezt hagyományosan a csapatjáték szóval szokás megnevezni. Ha viszont az egyénivel szembeállítjuk a csapatban versenyzőket, akkor meglehet a létjogosultsága a csapatsport, illetve a csapatsportág megnevezésnek. Íme néhány példa a csapatsport főnév alkalmazására: A csapatsportok rendszerint kevesebb nyereséget ígérnek az aránytalanul nagy befektetés után, az egyéni sportok így sokkal vonzóbbak a sportvezetés és a szponzorok számára. – Korábban pszichológusok is osztották azt a véleményt, hogy a csapatsportokban a labda útja szimpátiaalapon követhető, aztán megdőlt ez az elmélet. – A csapatsportokat más mércével kell mérni, nem mindegyik sportágnak van több aranyszerzési lehetősége az olimpián. – A csapatsportokkal kapcsolatban gyakran emlegetik az úgynevezett Gruia-jelenséget, amely a kiemelkedő tudású román kézilabdázóról kapta a nevét; rá épült a csapat, mindenki másnak az volt a dolga, hogy őt kiszolgálja, viszont amikor éppen nem játszott, a többiek játéka céltalanná és eredménytelenné vált. Olykor a csapatsportoló főnév is felbukkan a sajtóban: A csapatsportolók siker esetén akár azonnal is kaphatnak külföldön profi szerződést. 

Gyakran a csapatsportág szó jelenik meg egy-egy mondatban: A csapatsportágak képviselői sorra mondták le a részvételt, és megeshet, hogy az éremesélyes vízilabdázók sem lesznek ott. – Az üzletemberek rájöttek, hogy a tévében gyakran közvetített csapatsportágak jó reklámlehetőséget nyújtanak. – Ha a szövetségi kapitányokat díjazzák, a csapatsportágak jobban az előtérben vannak.

Egyébként több olyan szavunk van, amelynek a –sport az utótagja. Közéjük tartozik a küzdősport, a versenysport, a tömegsport, a télisport, a vívósport, az autósport, a lovassport stb. A küzdősport két küzdőfél közvetlen harcán alapuló sportág: birkózás, ökölvívás, cselgáncs, vívás stb. A versenysport nem más, mint versenyszerűen űzött sportág. A tömegsport szó a sajtónyelvben fordul elő, olyan sportra utal, amelyet testedzés, szórakozás végett tömegesen űznek. A télisport főnév a havon és a jégen űzött sportágak összességét jelöli. A vívósport a vívásra, mint sportágra vonatkozik, ugyanis nem szükségszerű, hogy sportként foglalkozzanak vele. Ugyanígy az úszósport is a sportágként űzött úszást jelenti. ’Versenyszerű autózás’ értelemben beszélhetünk autósportról. A lovas és a ló együttes felkészülésén alapuló sportszerű gyakorlatok összességét lovassportnak nevezik

A sportágak megnevezésében olykor előtagként szerepel a sport, mint például a sportlövészet, a sportrepülés, a sporthorgászat szóban. A sportlövészet a célba lövést mint sportágat jelenti, a sportrepülés sportként végzett repülés, a sporthorgászat pedig sportként folytatott horgászás. Efféle szerepben összetételi tagként a verseny szó is megjelenik, így a kerékpárosok közti gyorsasági versenyre utaló kerékpárverseny szóban, vagy a csapatverseny főnévben. Az ilyennek a résztvevői egyénileg küzdenek, de eredményüket csapatonként összegzik.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor