Tudta-e?
A világon eddig legnagyobb lemért hópelyhek a Guiness Rekordok Könyve szerint 1887-ben hulltak a montanai Fort Keoghban, átmérőjük kb. 15 inch volt.

42. szám - 2008. június 9.

Lelakott épületek

Néhány éve bukkant fel a magyarországi sajtóban a különös hangzású lelakott melléknévi igenév jelzői szerepben.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1

Leginkább olyan főnévhez kapcsolják, amely épületre vagy épületrészre vonatkozik: Az elmúlt öt évben a városi önkormányzat nem tudott mit kezdeni a lelakott katonai létesítményekkel. – A helybéli romapolitikus szerint nem szabad engedni, hogy a hevesi megyeszékhely más utcáiból az egyébként is lelakott házak mellé települjenek a belvárosból érkező romák. Az erősen lelakott épületeket ez a két társaság a leendő lakók igénye szerint alakítja át, akár kulcsátadásig megszervezik a munkákat. – Az árakat az is növeli, hogy egyre többen irodaként hasznosítanák lakásukat, ettől több pénzt és kevésbé lelakott lakást remélnek. – Az önkormányzat a hajdani lelakott honvédségi lakásokat a megvásárlást és a felújítást követően kívánja értékesíteni ifjú házasoknak. – Az ingatlanvásárlással nem ért egyet, mert szerinte a lelakott lakások megvételével rengeteg gond szakadna a hivatalok nyakába.

A lelakott jelző áttételesen olyasmire is utalhat, amiben nem is laknak: Az évtizedek óta a területen működő klub illetékesei szerint "alaposan lelakott" földterületről és néhány használhatatlan tartályról van szó. – Az ember hosszú évek múltán ismeretlenre lelakott kolozsvári utcákon barangol. – A tízéves gépkocsik irányárából lehet alkudni, de csak abban az esetben, ha kissé "lelakott" az autó. – Aztán megy vissza a műhelybe, a lelakott lökhárítók közé. – Eszembe jutott a büfékocsi, a maga lelakott pultjaival, ahol könyökölve lehetett kivárni azt a pillanatot, amikor a kanyarban a sör ráborul asztalszomszédunkra.

Olykor állítmányként használják a lelakott szót: A lakásban, bár kicsi, szegényes és lelakott volt, rend uralkodott.

A lelakott többnyire az elhasználódott szinonimájaként szerepel, úgyhogy jelentésében némileg eltér alapszavától, a lelakik igétől. Ez ugyanis arra vonatkozik, hogy valaki lakására fordított kiadásai fejében egy ideig a szokásosnál kevesebb lakbért fizet. Pl. Szabóék lelakják a helyreállítás költségeit.     

A lelakik azok közé az igék közé tartozik, amelyek a le- igekötő segítségével tárgyatlanból teljesen vagy részben tárgyassá váltak. Teljesen tárgyas ige a lekönyörög, a leküzd, a levetkőz stb. A lekönyörög a bizalmas szóhasználatban fordul elő, egyrészt ’könyörgéssel eléri, hogy elengedjenek, illetve csökkentsenek valamit’ a jelentése, másrészt (ritkábban) ’könyörgéssel eléri, hogy levegyenek neki valamit’. A leküzd utalhat arra, hogy ’veszélyt, érzést, ingert nagy nehezen legyőz’, vagy hogy (az irodalmi szóhasználatban) egyszerűen csak legyőz valakit. A leküzdi magát kifejezés nagyjából egyértékű az erőt vesz magán kifejezéssel. A választékos stílusminősítésű levetkőz (vagy régiesen levetkez) ’(rossz) tulajdonságot, sajátos jelleget elhagy vagy elveszít’ értelemben szerepel.                   

A részben tárgyassá vált le- igekötős igéknek egy része megtartotta a tárgyatlan ’mozgást végez’ értelmet, de tárgyra utaló jelentéssel is kiegészült: lehever (’leheveredik’, illetve ’rajta való heveréssel lelapít’); lenyargal (’lenti helyre nyargal’, ’lefut, lerohan’, ill. ’valamennyi távolságot nyargalva megtesz’); lerohan (’lenti helyre rohan’, ’áradás gyorsan elvonul’, ill. ’rajtaütésszerűen legyőz, elfoglal valamit’, vagy ’erélyes fellépésével lehengerel valakit, valamit’).       

Az efféle igék némelyike csupán korlátozottan fejez ki tárgyas értelmet. A lelép például ’lépéseivel lemér’, valamint ’fölényesen legyőz’ bizalmas sportnyelvi jelentésében tárgyas, egyébként tárgyatlan.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor