Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

Vajdasági Magyar Tudományos Társaság

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság alapításának célja: a vajdasági magyar nyelvű tudományos élet fejlesztése és szervezése; a magyar nyelvű tudományos kutatások és publikációk támogatása...

2
Az intézmény megnevezése

Megnevezés magyarul: Vajdasági Magyar Tudományos Társaság
Az ország nyelvén: Naučno Društvo Vojvođanskih Mađara
Megnevezés angolul: Hungarian Scientific Society of Vojvodina

Az intézmény címe

Ország: Szerbia
Irányítószám: 21000
Város: Újvidék (Novi Sad)
Utca, házszám: József Attila 16
Tel: +381 21 4740256
Fax: -
E-mail: szalmajt@eunet.yu
Honlap: www.vmtt.org.yu

Az intézmény vezetője

Neve: Szalma József
Beosztása: Elnök
Tel: +381 21 4740256
E-mail: szalmajt@eunet.yu

Tevékenységek

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság alapításának célja: a vajdasági magyar nyelvű tudományos élet fejlesztése és szervezése; a magyar nyelvű tudományos kutatások és publikációk támogatása; tudományos értekezletek és előadások rendezése; hazai és külföldi tudományos kapcsolatok létrehozása és ápolása; az oktatók és kutatók, de különösen a fiatalok továbbképzésének sokrétű támogatása; a magyar tannyelvű iskoláztatás támogatása minden szinten, különös tekintettel a felsőfokú és posztgraduális oktatásra; a közép- és felsőfokú oktatásban nélkülözhetetlen tankönyvek és szakirodalom beszerzésének támogatása; az oktatásban szükséges magyar nyelvű tudományos és szakfolyóiratok elindításának és beszerzésének szorgalmazása, valamint egyéb tudományos feladatok végzése.
Kutatási területek

* Jogtudomány
* Szociológia
* Természettudományok
* Környezetvédelem
* Kisebbségi autonómia
* Pedagógia
* Művészettörténet
* Magyar nyelvű oktatás
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor