Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a vajdasági magyar könyvtári és információs szolgáltatások vezetője és kezdeményezője, a magyar közművelődési élet egyik főszervezője és a tudományos (kisebbségi) kutatások kezdeményezője és szervezője...

1
Az intézmény megnevezése

Megnevezés magyarul: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Az ország nyelvén: Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara

Az intézmény címe

Ország: Szerbia
Irányítószám: 24400
Város: Zenta (Senta)
Utca, házszám: Posta 18
Tel: +381 24 816790
Fax: +381 24 816390
E-mail: info@vmmi.org, info
Honlap: www.vmmi.org

Az intézmény vezetője

Neve: Hajnal Jenő
Beosztása: Igazgató
Tel: +381 24 816790
Fax: +381 24 816390
E-mail: jeno@vmmi.org

Tevékenységek

A Magyar Nemzeti Tanács alapításában (2005) működő, zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet létrehozása azoknak az új igényeknek a jelentkezését jelzi, amelyek immár a vajdasági magyar szellemi élet teljessé tételét szorgalmazzák, s új értéket jelentenek a szellemiség alakulásában és autonómmá válásában. A teljesség igényében jelölhetjük meg azt az új minőséget, amelynek célja a vajdasági magyar nemzeti közösséget már átfogó, a legtöbb esetben mozgalmi jellegű kulturális szerveződésekkel és ernyőszervezeteikkel közösen a kultúra és a tudományosság minden olyan területén, ahol önálló magyar kisebbségi intézmények nem hozhatók létre (könyvtárak, múzeumok, levéltárak, műemlékvédelem stb.), felvállalni ennek a tevékenységnek az irányítását, illetve segítését az egész régióra kiterjedő közművelődési tanácsadással és szolgáltatásrendszerrel. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a vajdasági magyar könyvtári és információs szolgáltatások vezetője és kezdeményezője, a magyar közművelődési élet egyik főszervezője és a tudományos (kisebbségi) kutatások kezdeményezője és szervezője.
Kutatási területek

* Társadalomtudomány (történelem, szociológia, demográfia, néprajz, kulturális antropológia, pszichológia)
* Helytörténet
* Közgyűjtemény-kutatás
* Közművelődés
* Könyvtárügy
* Bibliográfiai feldolgozások
* Intézménykutatás
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor