Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

63. szám - 2008. november 3.

Érdekesség

Hol volt az első kávéház?

Az első kávéház Konstantinápolyban nyílt 1554 – ben. Bő 100 évvel később, 1557 – ben kezdtek Velencében is kávét kimérni.

Pesten és Budán 1579-től török kávéfőzők – kahvedzsik – készítették az italt, melynek fortélyait a magyarok is ellesték.

Az első vámnaplóval igazolt kávésszállítmányt egy Bechram nevű kereskedő hozta Budára 1579-ben. Vándorárusok mérték a népiesen "fekete víz"-nek, Thököly korától "fekete leves"-nek nevezett italt.

A „kávéház” megnevezést Mikes Kelemen használja először leveleiben.

Bécsben csak 1683 környékén jelent meg, amikor is a hódító török csapatok ostromolni kezdték a Duna menti metropolist, és ekkor nyitották az első kávékimérést (Kaffee-Hochburg).

A XVIII. században a törökök szerepét a keleti árukkal foglalkozó görög és balkáni kereskedők vették át. Az első pesti kávéfőző a rác Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) volt. Eredetileg vándorkávés lehetett, aki nyakába akasztott tálcáról, az utcáról árulta a italát, míg annyira meg nem gazdagodott, hogy állandó üzletet nyitott 1714-ben.

Starkh János 1727-ben nyitotta meg kávéházát a mai Régiposta utcában. A kávémérések többnyire Pest szerbek lakta déli részén, a kapuk közelében és a Duna-part mentén sorakoztak. A 18-19. század folyamán ezek a helyek kávéházakká terebélyesedtek. Számuk gyorsan szaporodott, mivel gyülekezőhelyül szolgáltak a legkülönbözőbb foglalkozást űzőknek és rétegeknek.

A későbbiek során, a XVIII. század második felétől Magyarországon a napi háromszori étkezés honosodott meg. A reggeli meleg ital a kávé, a tea és a kakaó lett.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor