Tudta-e?
...a ramadán idején még egy injekció is megtöri a muszlim hívők böjtjét?

106. szám - 2013. július 01.

Építészet

Csodálatos felhőkarcolók

A sok egyedi épület láttán egy pillanatra azt hihetnénk, az építészek egyszer kifogynak ötletekből, de újabbnál újabb különleges tervekkel állnak elő, melyekből szemet gyönyörködtető alkotás születik. Ezek közül válogattunk
MUZSLAI Izabella

A Kanada jelképének tartott Nemzeti Torony, a CN Tower Toronto belvárosában tör az ég felé. Mint kommunikációs torony épült meg 1973 és 1976 között. 553 m-es magasságával 30 évig vezette a világ legmagasabb épületeinek listáját. Egészen addig, amíg be nem fejezték az arabok büszkeségét, a Burj Dubait. Mára inkább idegenforgalmi jelentőséggel bír. A látogatók kipróbálhatják bátorságukat a 342 m magasan a város feletti üveglapon járva, ami több, mint 38 000 kg nyomást kibír, vagy felmehetnek az épület legtetejére és körbesétálhatják azt. Ennek a kalandnak érdekessége, hogy sehol egy korlát, amiben kapaszkodni lehetne. A vállalkozók biztonsági kötélre rögzítve járják körbe a 116. emelet magasságában végigfutó „teraszt”.
A Nemzeti Toronyban lévő étterem körbeforog s izgalmas kilátást kínál Torontóra

Az Erzsébet-torony, becenevén Big Ben London jelképe. A név nem csupán az óratornyot jelöli, hanem a benne rögzített hatalmas harangra (13 tonna) is vonatkozik, ami az órát jelzi. A XIX. század közepén felszerelt óra korának legnagyobbika volt. Az időt mutató kar mérete 2,7 m, míg a perceket a nagyobbik, a 4,25 m hosszú cáger jelzi. A számok 60 cm magasak. A 96 m magas torony 1843 és 1858 között épült, mint a Westminster-palota vagyis a parlament óratornya.

A román stílusú pisai ferde torony 177 éven át épült, s szintúgy óratorony. Az 1173-ban megkezdett építkezést csakhamar sorsára hagyták, mivel a gyér alapozásból kifolyólag elkezdett süllyedni. Csak a XIV. században fejezték be. Ma az épület magasabb fele 56,67 m, míg az alacsonyabb része 55,86 m. A városban azonban nem csak ez az építmény dől vagy süllyed, de a ferde torony mellett álló katedrálisnak, a keresztelőkápolnának (itt keresztelték meg Galileo Galileit 1565-ben) és még néhány toronynak is ez a sorsa.297 lépcső vezet a pisai ferde torony tetejére


Az Eiffel-torony Párizs és Franciaország jelképe s egyben a világ egyik legismertebb épülete. E hatalmas acélkonstrukció tervét Gustave Eiffel építészmérnök tervezte és építette meg az 1889-ben megrendezett párizsi világkiállításra, jelképezve a város modern és tehetős voltát. A tervek szerint a rendezvény végeztével le kellett volna bontani, de erre nem került sor. 300 m-es magasságával 1930-ig (41 éven át) vezette a legmagasabb építmények listáját, amíg elkészült a Chrysler épülete New Yorkban. Működése óta több, mint 200 millió turista látogatta meg.
Kilátás az Eiffel-toronyból a Szajnára és a Trocaderora

A Chrysler Building Manhattan szigetén nyúlik az ég felé. Ez az art deco stílusú épület 77 emeletével (319 m) csupán egy évig vezette a legmagasabbak listáját. Az autógyáros Chrysler család építette. Ma irodaháznak használják, s már nem az ő tulajdonukban van, az épület azonban mégis megőrizte nevét. Megépítése után csupán 11 hónap telt el, mikor elkészült a tőle nem túl messze lévő Empire State Building is. 102 emelettel rendelkezik, 381 m magas s a Világkereskedelmi Központ, azaz World Trade Center megépítésével került csak a második helyre. E 443 m magas építményről tiszta időben 320 km-es körzetet be lehetett látni.

A Chrysler Building
A Chrysler Building beltere


Empire State Building


World Trade Center ikertornya a 2001.szept.11-i merénylet előtt


Ma a világ legmagasabb ikertornya (452 m) a malajziai Petronas Kuala Lumpurban. A kormány által birtokolt olajtársaság és más multinacionális társaságok tulajdonában áll. A 88 emelettel rendelkező épület különlegessége, hogy a 44. szint magasságában egy két szintes híddal kötötték össze a két tornyot melyeknek kupolája 74 m magas.


A Petronas ikertornya


A Petronas beltere


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor