Tudta-e?
hogy a Föld felé áradó napsugárzásnak csaknem a negyedét a felhők verik vissza a világűrbe!

70. szám - 2008. december 22.

Veszély

Öngyilkossághullám lehet a pénzügyi válság következménye

A pénzügyi válság komolyan kihat az emberek mentális egészségére, ez pedig az öngyilkosok számának megnövekedéséhez vezethet.

Az Edinburgh-i Egyetem professzora a brit szamaritánus szervezet számára készített tanulmányt, amelyben az eddigi gazdasági hanyatlások és az öngyilkosságok számának összefüggését vizsgálta Nagy-Britanniában. Stephen Platt arra figyelmeztet, hogy az önkénteseknek és a kormánytagoknak is fel kell készülniük arra, hogy eddig talán soha nem látott öngyilkossági hullám várható a gazdasági mélyrepülés miatt.

A szakember ezt azzal magyarázza, hogy a most tapasztalható válság az eddigiekhez mérve sokkal váratlanabbul érte az embereket, és egyben sokkal drámaibb is. "Van kapcsolat a munkanélküliségi trendek között, de attól tartok, hogy ez a recesszió nem olyan, mint a nyolcvanas évekbeli vagy az 1991-92-es" - véli a professzor, aki szerint a gazdasági recesszió, főleg amikor az hirtelen jön, és súlyos, az öngyilkosságok számának növekedéséhez vezethet.

"És ez nemcsak azért van, mert több ember válik munkanélkülivé, így mentálisan sebezhetővé, hanem azért is, mert azok is veszélyben érzik magukat, akiknek van állásuk" - hangsúlyozta Stephen Platt.

A munkanélkülieknél kétszer-háromszor nagyobb a kockázat az öngyilkosságra - mondta az angol szamaritánusok szervezetének szóvivője, aki szerint éppen ezért az önkéntes és a nonprofit szervezeteknek fel kell készülniük arra, hogy egyre többen kérnek majd segítséget.

A szamaritánusokkal kapcsolatot felvett emberek megkérdezésével kiderült: az öngyilkos hajlamúak 74 százaléka mondta azt, a szervezet segített nekik abban, hogy végül ne próbálják megölni magukat, 70 százalékuk pedig azt mondta, miután beszélt egy önkéntessel, könnyebben megbirkózott az adott problémával.

A brit szamaritánusoknak 201 szervezeténél az Egyesült Királyságban és Írországban évente 2,8 millió megkeresést regisztrálnak. Nagyjából minden tizedik segítséget kérő pénzügyi gondokkal indokolja problémáit - 41 százalékukat az állása, míg 32 százalékukat a lakása fenntartása aggasztja a legjobban.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor