Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

55. szám - 2008. szeptember 8.

1. rész

London látnivalói

A tágabb London ma mintegy 1 579 km2 –nyi területet elfoglaló világváros. Területének nagyságát tekintve bolygónk 37. legnagyobb urbánus térsége.
MUZSLAI Izabella

A tágabb London ma mintegy 1 579 km2 –nyi területet elfoglaló világváros. Területének nagyságát tekintve bolygónk 37. legnagyobb urbánus térsége. Vezető kereskedelmi-, pénzügyi- és kultúrális központ, de hatása érezhető a politikában, a divatban, az oktatásban, a médiában, a művészetben és a szórakoztatóiparban is. A város több olyan nevezetességgel is büszkélkedhet, melyek nem csak nemzeti szempontból kiemelt fontosságúak. A Westminster palota vagyis a Parlament, a Westminster-katedrális, a Szent Margit Templom, a Tower, a Királyi Botanikus Kert azaz a Kew-park és a Greenwich felkerültek a Világörökség listájára. Évente több mint 15 millió turista tölti itt vakációját s hozzávetőlegesen 15 billió fonttal gyarapítják az ország kincstárát. Érdekességként jegyezzük meg, hogy 2006-ban a második leglátogatottabb város Bangkok volt (10 millió), Párizs viszont csak a harmadik helyen állt.

Egy jó térkép kincseket ér


Térkép London nevezetességeiről

Nagy hőstettre vállalkozik az, aki tíz nap vagy akár két hát alatt szeretné feltárni az évezredes metropólisz titkait. Egyesek szerint ehhez legalább pár év szükséges, mások szerint egy élet is kevés. Samuel Johnson tanácsa szerint, ha meg szeretnénk győződni e városnak a jelentőségéről, akkor nem elégedhetünk meg pompás utcáinak és tereinek láttán, hanem meg kell ismernünk úgy számtalan kis sikátorát, mint királyi palotáit. Szerinte a város nagyszerűsége nem a tetszetős épületekben rejlik, hanem az összetömörült emberi lakhelyek sokszerűségében.

Ha ezeket a gondolatokat fogadjuk meg, ha más stratégiát választunk, látogatásunkat legvalószínűbben a Westmintster városrésszel kezdjük. Ez a politikai élet központja. A Whitehall utcában sorakoznak a főbb minisztériumok, s egymást érik a nevezetességek. A Parlament épületegyüttese uralja a tájat, s itt van a Westminster-katedrális, a Hyde Park, a Covent Garden, a Victoria Station, a Buckingham palota és a Nemzeti Galéria is.

A neogótikus stílusú Parlament, vagyis a Westminster palota mintegy 1 100 szobával, több száz lépcsővel és 3 km-nél hosszabb folyosóhálózattal rendelkezik. Az ülések idején az épületegyüttes nyugati bástyájának, a Viktória-toronynak tetején nemzeti zászló lengedez. Területén belül szigorú szabályok vannak érvényben: senki sem léphet be fejfedővel, s nem olvashat újságot, az állatok közül csak vakvezető kutya és a lovasság lovai tartózkodhatnak itt gazdájukkal. A Parlament egész éven át díjmentesen látogatható, kivéve az augusztustól októberig tartó időszakot, a karácsonyi- és a húsvéti ünnepeket, mikor az épület zárva van.
Az épületegyütteshez tartozik London egyik szimbóluma, a Big Ben óratornya is. A felületesebb látogatók abban a hitben csodálják meg az építményt, hogy az említett név a hatalmas órára vonatkozik, holott a 13 tonnás toronyharang a névadója. A világ leghíresebb tornya sajnos nem áll nyitva a látogatók előtt, de létezik rá megoldás, hogy feljussunk. Szükségünk lesz valamelyik parlamenti tag különleges engedélyére. Ha valaki komolyan vette ezt az információt, a brit parlament hivatalos oldalán átböngészheti az összes tag névsorát!


A Westminster palota a London Eye-ről nézve

Politikai berkekben maradva szóljunk a miniszterelnök rezidenciájáról is. A Downing Street 10-es szám 1732 óta a legismertebb lakcím a szigetországban. Az épület fekete színű s különlegessége a feketére festett tölgyfából készült bejárati ajtó fehér ajtófélfával. Ha szerencsénk van, itt könnyen lencsevégre kaphatjuk a magas rangú vendégeit fogadó aktuális miniszterelnököt. 2007 júniusától Gordon Brown a megbízott, aki a tíz évig poszton lévő Tony Blairt követte. Az Egyesült Királyság kormányzatának központi épületében lakott többek között Sir Winston Churchill és Margaret Thatcher is.

A Downing Street 10-es számának bejárataNagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának államberendezése alkotmányos monarchia. Az államhatalmat a parlament és a miniszterelnök gyakorolja. A király vagy királynő csak jelképesen uralkodik, ő a nemzet egységének jelképe. A királyi család otthona 1803 óta a Buckingham palota, minek egyes részei nyitva állnak a látogatók előtt. Ha arra járunk, érdemes megtekinteni a Királynő Galériáját, ahol régi királyi gyűjtemények darabjai, bútorok, szőnyegek és festmények láthatók. II. Erzsébet birtokolja a világ egyik legnagyobb és legértékesebb szépművészeti gyűjteményét, olyan nagy festők munkáit, mint Rembrandt vagy Rubens. Igazi különlegességnek számítanak a viktoriánus korszak királynőjének, Viktóriának festményei.


A Buckingham palota a Viktoria emlékművel

Viktória királynő Egyszerűség című festménye (1852)


Ha szeretnénk bejárni a palota lakosztályát 20 euró körüli belépőre számíthatunk, de ha igazán különleges élményre vágyunk, válasszuk a 17,15 órától kezdődő látogatást. A 80 eurós belépő magába foglal egy pohár pezsgőt is a palota egyik kertre néző szobájában. Ha a kedves olvasó utazást tervez a brit fővárosba, szeptember 29-ig egyedülálló alkalma nyílik a királyi bálterem megtekintésére is. II. Erzsébet először nyitotta meg a nyilvánosság előtt e pompás csarnok kapuit a történelem folyamán. A Royal Mews-ben hintókiállítás látható. Itt őrzik az 1762 óta használt koronázási hintót is. A Királynő személyes hadseregének parádés őrségváltása 11,30-kor kezdődik a Buckingham előudvarában. Mivel londoni turista attrakciónak számít, nagy tömegeket vonz, így érdemes előbb oda menni.


A Bálterem


Az úgynevezett Fehér-szoba

A központi lépcsőház
A központi szoba, mely az utcai erkélyre vezet. Innen szokták üdvözölni a királyi család tagjai a polgárokat

Őrségváltás a palota előtt
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor