Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

88. szám - 2011. szeptember 01.

Szekták

A Népek Temploma

A Népek Templomának tagjaként közel ezer ember végzett magával

Az 1978. november 18-i jonestowni mészárlás képei hátborzongatóak voltak. A dél-amerikai nap tikkasztó melegén holttestek százai feküdtek mindenütt, látszólag egy tömeges öngyilkosság eredményeként. Egyesek karjaikkal még mindig barátaikat ölelték, mintha így szerettek volna közösen szembenézni választásukkal. Mindannyian egy vallási kultusz, a Népek Templomának tagjai voltak.

Állítólag karizmatikus vezetőjük - az amerikai vallási vezető és egykori kuruzsló, Jim Jones - győzte meg őket arról, hogy cianiddal kevert Kool-Aidet igyanak. A halottak között az ő testét is megtalálták, de Jones követőivel ellentétben nem a cianidot választotta, ehelyett egy látszólag saját maga által okozott lövésbe halt bele.

Az események, melyek ehhez a tömeges halálesethez vezettek - későbbi becslések szerint több mint kilencszáz halott volt - szokatlanok voltak. Jones, a fajgyűlölő Ku-Klux-Klan egyik tagjának fia, meglepő módon egy jobb világ mellett szónokolt, ahol harmónia uralkodik a rasszok között.

Önmagát nemcsak Jézus Krisztus, de Vlagyimir Iljics Lenin reinkarnációjának is tartva Jones megalapította a Népek Templomát Ukiah-ban, Kaliforniában.

Követőit, akik többnyire feketék voltak, Jones saját védelmi szervezete felügyelte. A tagoktól elvettek minden pénzt, amijük csak volt - ez a pénz többnyire állami segély formájában érkezett.

A szektát elhagyni próbáló hívek bántalmazásáról szóló jelentések - néhányan nem is élték túl a veréseket - arra sarkallták Jones-t, hogy San Franciscóba költözzön. Itt kevésbé ismerték, így szektáját még inkább ki tudta terjeszteni.

Mivel a média továbbra is vadászott rá, 1977-ben Jones úgy határozott, hogy az utópia helyszíne a dél-amerikai dzsungel mélye lesz. Hívei vakon követték, így képes volt létrehozni a hírhedt Jonestownt, egy olyan közösséget, melyben ő maga volt a törvény.

A bántalmazásokról szóló feljelentések folyamatosan érkeztek. 1978-ra annyira elharapózott a helyzet, hogy az Egyesült Államok képviselője, Leo Ryan maga repült el Guyanába, hogy felmérje a problémát. 1978. november 18-án Ryan néhány kíváncsi riporterrel és Richard Dwyerrel, a guyanai amerikai misszió követével együtt belépett Jonestown kapuján. Amikor egy közeli repülőtérről éppen visszatérni készültek az Egyesült Államokba, Dwyer kivételével a teljes vizsgálóbizottságot agyonlőtték.

Röviddel a repülőtéren történt gyilkosságok után - vagy talán, amint kiadta a vizsgálóbizottság kivégzésének parancsát - Jones kollektív öngyilkosságot rendelt el. Néhány órán belül a Népek Temploma temetővé vált.

Amikor C. Leslie Mootoo, a halottkém felvetette, hogy a jonestowni halálesetek oka gyilkosság volt, és nem öngyilkosság, és ezzel további nyomozás szükségességére figyelmeztetett, az Egyesült Államok hadserege nem értett egyet vele. A testeket hagyták elbomlani a melegben. Számos embert, aki tudhatta, mi is történt valójában Jonestownban, beleértve Jones volt segédjét, Michael Prokest és emlékiratainak szerzőit, Jeanie és Al Millst, meggyilkolták.

Annak ellenére, hogy Jones holttestét is megtalálták Jonestownban, az öngyilkosságához feltehetően használt fegyvert testétől hatvan méternyire fedezték fel.

Ez jelentheti azt, hogy Jones nem saját kézzel vetett véget életének, vagy, hogy nem is az ő holttestét találták meg. Boncolásakor ugyanis azt vették észre, hogy Jones tetoválása hiányzik.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor