Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

85. szám - 2011. június 01.

Érdekesség

A rágógumi

A New York-ban található Radio City Music Hall 6200 ülésének aljáról minden nap 10 kilogramm rágógumit takarítanak le.

Az emberek többsége szereti a rágógumit. Valaki az íze miatt, valaki friss leheletet vár tőle, valaki pedig stressz levezetésből, fogerősítésből, vagy pusztán megszokásból rágja.

A rágógumi története

A rágógumi történetének kezdete még Kr.e 4000 köré tehető, amikor az újkori ember nyírfamézgát használt ragasztóként az edények javításához és a nyílhegyek rögzítéséhez. A nyírfakéregkátrány fertőtlenítő vegyületeket tartalmaz, ezért ínygyulladást is kezeltek vele.

Kr.u. 50 körül az ókori görögök feljegyzések szerint a masztix vagy más néven pisztáciagyanta rágcsálásával frissítették a leheletüket. A gyantát méhviasszal tették lágyabbá.

Spanyol feljegyzések szerint az 1500-as években a maják a sapodilla fa nedvéből (csikle) készítettek rágógumit. Minőségileg is érezhető lehetett a fejlődés, hiszen ez az anyag sokkal lágyabb rághatóságot tett lehetővé, mint a többi előd. A következő évszázadban az Európából érkező telepesek Amerika őslakosaitól lesték el a rágózás szokását.

John Curtis 1848-ban mutatta be az elsőként kereskedelmi forgalomba került rágógumit State of Maine Pure Spruce Gum néven. Majd az 1860-as években Antonio López de Santa Anna mexikói tábornok több palack sapodillanedvet hozott magával az Egyesült Államokba, hátha talál New Yorkban vállalkozó kedvű érdeklődőt. Végül viszont 1869-ben William Semple ohiói fogorvos szabadalmaztatta elsőként a rágógumit, aki a fogak erősítése céljából fejlesztette ki.

Az újkori rágógumi

Az újkori modern rágógumi gyártása William Wrigley philadelphiai kereskedő nevéhez főződik. Wrigley 1891-ben mint szegény szappanárus érkezett Chicagóba. Vásárlóinak saját készítésű szappanjai mellé természetes aromákkal ízesített rágót adott ajándékba. Amikor rájött, hogy ez mennyire népszerű, főleg a gyerekek körében, felhagyott a szappanárusítással, és kísérletképpen piacra dobta az első modern rágógumit.

Az üzlet beindult, amihez a modern reklámozás is hozzájárult. Wrigley gyönyörű lányok százait alkalmazta, akiket „Wrigley lányai"-nak nevezett. Feladatuk az volt, hogy egész nap sétálgassanak Chicago és New York utcáin, és ingyen osztogassanak rágógumit. A terv bevált egyre népszerűbb lett a rágó.

Az átütő üzleti sikert a második világháború hozta meg, amikor a kereskedő fia, akinek már gyárai működtek, kitalálta, hogy a kormány napi három rágót biztosítson az amerikai katonáknak, ezzel segítve őket a relaxálásban.

1944-ben a teljes rágó-készletet az amerikai hadsereg katonái kapták, akik a tengerentúlon előszeretettel osztogatták is azt a helyi gyerekeknek. Egyes állítások szerint a katonákat nemegyszer gyerektömeg követte a rágók miatt. Nem lehet csodálkozni azon, hogy ennek hatására szinte az egész világ megismerte az új különlegességet.

A lufivá fújható rágógumi receptjét még Walter Diemar 1928-ban merő véletlenségből alkotta meg. Azért kevert rózsaszín ételfestéket az alapanyaghoz, mert csak az volt kéznél. Az 1950-es években a cukormentes rágógumi egyre nagyobb sikereket aratott.

Az évek során sokan támadták a rágógumit, mondván, hogy fogszuvasodást okoz. Ma viszont az orvostudomány épp az ellenkező véleményen van: a cukor nélküli rágó meggátolja a szuvasodást. A rágás során ugyanis a nyálképződés fokozódik, s ez köztudottan semlegesíti a szájban keletkező, fogszuvasodást előidéző savakat. Viszont nem helyettesíti a fogmosást!
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor