Tudta-e?
Nejlont először 1938-ban állítottak elő. Első felhasználási területe a fogkefék sörtéje volt.

71. szám - 2008. december 29.

Kertészek karácsonyi ünnepsége Zentán

Kik messze voltak, most mind összejönnek…

A budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Levelező Tagozatának karácsonyváró ünnepi műsorát 2008. december 19-én este 6 órakor tartották meg a városháza dísztermében.
MUHI Béla - fotó: Berger László | a szerző cikkei

A zentai Kertészek Egyesülete az idén is közös karácsonyi programra hívta meg a hallgatókat, tanáraikat, az egyesület barátait. Ízléses meghívójukon Kosztolányi Dezső Karácsony című költeményének néhány sorát olvashattuk:

Kik messze voltak, most mind
Összejönnek
A percet édes szóval ütni el,
Amíg a tél a megfagyott mezőket
Karcolja éles, kék jégkörmivel.

A karácsonyváró program keretében többek között Pék Zoltán, Zenta polgármestere mondott rövid ünnepi beszédet. Ft. Nagy József zentai főesperes-plébános is szólt az ünneplő közönséghez, megosztotta a fiatalokkal a karácsonyhoz fűződő gondolatait. Dr. Halász Péterné Katalin nyugalmazott budapesti egyetemi tanár felelevenítette a kezdeteket, amikor lelkes zantaiak, a városvezetőség egyes tagjai, szakemberek, tettre kész fiatalok vállalták, hogy kertészmérnök képzést indítsanak a városban. A gondos előkészítő tevékenységek, a sikeres szervezőmunka, a társadalmi jóakarat meghozta gyümölcsét: mintegy másfél évtizeddel ezelőtt beindulhatott a Vajdaságban is a kertészmérnökök képzése magyar nyelven. Oklevelet, ezzel kenyeret is lehetett adni a tanulni vágyók kezébe. Az anyaország erkölcsi és anyagi támogatása tette lehetővé, hogy több száz vajdasági hallgató díjmentesen tanulhasson anyanyelvén, és oklevelet szerezzen, melyet idehaza, de az európai országok többségében is elismernek. Lengyel László, a Kar zentai tagozatának vezetője ismertette az eddigi eredményeket, szólt az oktatással és a gyakorlati képzéssel járó tevékenységekről, a távlati tervekről. A becsei kórus hangulatos énekszámai tették fenségessé az ünnepséget. A hallgatók évfolyamonként rövid alkalmi műsorral mutatkoztak be. A karácsony hangulatát hozták be a terembe színes írásaikkal, szavalataikkal. Közben bemutatták a tagozataikon folyó munkát is, szóltak élményeikről, örömeikről, a mindennapi tevékenységekről.

Az ünnepi program után a közönség a városháza díszterméből átsétált az Andruskó-terembe. Terített aszalok várták a karácsonyi ünnepség résztvevőit: aprósütemény, alma, dió, méz, fokhagyma, mézes pálinka, bor, üdítő…

Mindenki megcsodálhatta a szépséges ádventi koszorúkat, melyeket a hallgatók készítettek – mégpedig a délutáni gyakorlatok során osztályzatra.

Szép volt együtt lenni diáknak, tanárnak a szeretet ünnepén, egy pillanatra megállni és ünnepelni, hálát adni az Úrnak mindazért, amivel lehetővé tette ezt a valóságunkat.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az újesztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.

(Weöres Sándor)
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor