Tudta-e?
A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

55. szám - 2008. szeptember 8.

KLÓNOZÁS

Betiltaná az állatklónozást az EU

Az alacsony túlélési arány és az „anyaállatok” szenvedései miatt betiltaná az élelmiszer-ipari célú állatklónozást, és az így előállított termékek behozatalát az Európai Parlament.
www.fn.hu

Az Európai Parlament (EP) felszólítja a Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatokat az élelmiszer-ipari célú állatklónozásnak, a klónozott állatok vagy utódaik tenyésztésének, a klónozott állatokból vagy utódaikból származó hús- vagy tejtermékek forgalomba hozatalának betiltására. Ugyancsak tiltólistára kerülnének a klónozott állatok, utódaik, a belőlük származó sperma és embriók, illetve a klónozott állatokból vagy utódaikból készült hús- vagy tejtermékek is - közölte az EP sajtószolgálata.

Magas halálozás

A 622 igen, 32 nem, 25 tartózkodó vokssal elfogadott állásfoglalás szerint „a klónozási eljárások során a transzferált embriók és klónozott állatok túlélési aránya alacsonynak bizonyul, sok klónozott állat pusztul el élete korai szakaszában szív- és érrendszeri megbetegedések, immungyengeség, májelégtelenség, légzőszervi problémák, illetve vese- és mozgásszervi rendellenességek miatt”.

Emellett „a klónok halálozási és megbetegedési aránya magasabb az ivaros szaporodással tenyésztett állatokénál, és a vemhesség előrehaladott szakaszában bekövetkező vetélések és rendellenességek valószínűleg hatással vannak a kihordó anyaállatok egészségére”.

Sok szenvedés


„A kihordó anyaállatok és a klónozott állatok szenvedésének és egészségügyi problémáinak jelenlegi mértéke miatt az Európai Etikai Csoport kételyének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy erkölcsileg indokolt-e az élelmiszer-ipari célból folytatott állatklónozás” - áll a szövegben.

A képviselők szerint „a klónozás jelentősen csökkentené az állatállomány genetikai sokféleségét, és így növelné az esélyét annak, hogy egész csordákat tizedelne meg egy-egy olyan betegség, amelyre az állatok hajlamosak”. Kettő zéró-toleranciára van szükség: az élelmiszerláncba semmiképpen ne kerülhessenek be klónozott állatok, és semmiképpen ne lehessen behozni az unión kívüli klónozott állatokat.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor