Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

106. szám - 2013. július 01.

Orvostudomány

Testben utazó mikrobuborékokat fejlesztenek

Különleges mikrobuborékok fejlesztésén dolgozik a GE Global Research (GRC) kutatóintézet egyik ultrahangkutatója

Az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék képesek keringeni a véráramban, visszaverik a hanghullámokat és segítenek a szemcsés ultrahangfelvételek élesebbé tételében. "Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben" - idézte a kutatóintézet nevében kiküldött sajtóanyag.

A mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahangkészüléket akarnak kifejleszteni, amely mindig ott lehet a mentőautóban és segítségével a mentősök a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget, ezzel akár életet is mentve.

"Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak. Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogy azt is, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny. Ezek a vizsgálatok rögtön a mentőautó megérkezése után elvégezhetők" - mutattak rá a kutatók.

A mentősök intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába. A buborékok a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetből. Castle és a GE Global Research tudósainak egy csoportja már a következő lépésen gondolkodik: azzal kísérleteznek, hogy a mikrobuborékokat olyan mini rakétákként alkalmaznák, amelyek gyógyszereket, antitesteket és akár DNS-szállítmányokat juttatnának a tumorokhoz, elzáródott artériákhoz és egész szervekhez, például a májhoz.

Célba éréskor az orvosok megváltoztathatják az ultrahangkészülék akusztikus beállítását és hanghullámokkal kipukkaszthatják a buborékokat, és ezáltal a gyógyszer oda jut, ahová szánták, így sokkal kisebb dózis kell a kemoterápiás szerből és csökkenthetőek a mellékhatások is. Mint azt a sajtóközlemény aláhúzta, mindez óriási lehetőségeket rejt a rákos betegek életminőségének javításában.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor