Tudta-e?
...a ramadán idején még egy injekció is megtöri a muszlim hívők böjtjét?

25. szám - 2007. november 19.

Orvostudomány

Hepatitis A - sárgaság

Csaknem 30 éve, 1981-ben, egyre több európai és észak-amerikai orvos figyelt fel egy új és rejtélyes betegség szaporodó eseteire.
Összeállította: PÁLFI Rebeka

Akit ez a kór megtámadott, védtelenné vált a különféle fertőző mikroorganizmusokkal szemben.

Kórokozó:
A Picornavírusok családjának Hepatovírus nemzetségébe tartozó Hepatitis A vírus (HAV).
Tünetek: A betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság. A klinikai lefolyás rendszerint enyhe.
Terjedése: Az A vírus a fertőzött széklettel terjed. A fertőzés forrása a beteg és a tünetmentes fertőzött személy. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. A fertőzőképesség tartama a lappangási idő második felétől kezdődik és a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. Kb. 3–10 nap elteltével lép föl a sárgaság. A fertőzött májsejtek nem képesek már az epefestéket, a bilirubint az epevezetékekbe juttatni, így az a vérbe kerül, azzal pedig a szervezet minden részébe eljut. A vizelet feltűnően sötétbarna színű. Legfeltűnőbb a szemfehérje sárga elszíneződése. A nyálkahártyák és a bőr szintén sárgás színűek.
A máj duzzadt, nyomásra fájdalmasan érzékeny lehet. A beteg a hasa jobb felső részét kellemetlenül teltnek érzi. A sárgaság 2–4 hét, vagy néha hosszabb idő alatt elmúlik.Megelőzése: Általános higiénés rendszabályok, kézmosás, élelmezés és vízhigiénés rendelkezések betartása és ellenőrzése.
Fertőzés esetén: Fertőzésveszély esetén csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni. Fogmosáshoz is a forralt vizet használjuk. A fertőző beteg tisztálkodási eszközeit el kell különíteni. Különösen érdemes betartani ezeket az óvintézkedéseket a Földközi-tenger térségében, Ázsiában és Dél-Afrikában, ahol a higiéniás körülmények nem mindig megfelelőek.

Hepatitis A

A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.A hepatitis A vírus (HAV) egyszálú, pikornavírus-szerű RNS-vírus. A vírus a lipidoldószerek, a detergensek (pl. epe), a savak (pl. gyomorsav) hatásával szemben erősen ellenáll. Fertőzőképességét a külvilágba jutva hónapokig megőrizheti. A kórokozó enterális úton jut a szervezetbe, többnyire faecaliával szennyezett élelmiszerek, szennyvizek, illetve a kéz közvetítésével. Ritkán alakul ki parenterális fertőzés. A HAV-fertőzés többnyire a gyermekek és a fiatalok betegsége. A legtöbb fertőzés tünetmentes, vagy nem kerül felismerésre. Felnőttkorban súlyosabb a kórlefolyás. A HAV elsődleges célszerve a máj, de a gyomor-bél rendszer extrahepatikus részében is képes szaporodni.

A vírushepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).
A Hepatitis A elterjedése a világban.
Megbetegedési valószínűség:
sötétvörös: magas;
vörös: középmagas;
sárga: közepes;
szürke: alacsonyKapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor