Tudta-e?
...halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni? 100-120 csészényi kávét azonban még senki sem ivott meg néhány órán belül.

96. szám - 2012. július 01.

Számítástechnika

Egyre többen olvasnak e-könyveket

A felnőtt amerikai olvasók ötöde olvasott el tavaly legalább egy elektronikus könyvet - derült ki egy amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A Pew Research Center jelentése szerint a két évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen változtak az olvasói szokások, és ma már négyszer annyian olvasnak e-könyvet, mint korábban: ők teszik ki az összes olvasó 15 százalékát.

A februárban végzett felmérés kimutatta azt is, hogy a 18 éven felüli amerikaiak 21 százaléka olvasott el legalább egy e-könyvet az előző 12 hónapban. A kutatásból kiderült, hogy az e-könyvet olvasók 88 százaléka ugyanakkor nyomtatott könyvet is olvasott.

A megkérdezettek 45 százaléka az e-könyvet részesíti előnyben, az ágyban, míg 43 százalék megmarad a nyomtatott formánál.

"Az emberek könyvekhez való viszonya a kultúra központi eleme. Amikor tehát ez a viszony átalakulóban van, mint most, az figyelemre méltó esemény" - jelentette ki Lee Raine, a felmérést végző Pew Internet Project vezetője.

"Az e-könyv ágazat bevétele a 2008-as 78 millió dolláros eladásról 2011-re 1,7 milliárd dollárra szökött fel" - közölte Albert Greco, a Fordham Egyetem szakértője, aki úgy becsülte, hogy idén az e-könyvbolt már a 3,55 millió dollárnyi bevétellel számolhat.

Egyes jóslatok szerint 2016-ra az amerikaiak negyedének lesz e-könyv olvasója. Az e-könyvet olvasókra jellemző, hogy ötven éven aluliak, felsőfokú végzettségűek, és olyan háztartásban élnek, amelynek éves bevétele több mint 50 ezer dollár - állapította meg a felmérés, amely közel háromezer amerikaival készült interjú alapján született.

Első ízben karácsony napján (december 25-én) az Amazon internetes áruház több könyvet adott el digitalizált változatban, mint nyomtatott formában. A Kindle (elektronikuskönyv-olvasó) az Amazon történetének legtöbb példányban eladott terméke lett, karácsony napján pedig a vevők több könyvet vásároltak a Kindle-hoz, mint papírra nyomtatott könyvet" - olvasható a cég közleményében.

Az online áruház e-könyvkatalógusában 390 ezer, többségében angol nyelvű mű közül lehet válogatni. Az Amazon nem árulta el, hány darabot adott el az e-könyv-olvasóból, csak annyit közölt, hogy a november 15. és december 19. közötti időszakban ez volt a legkeresettebb termék az elektronikus cikkek kategóriájában, megelőzve az iPod touch érintőképernyős médiahordozót.

Az internetes áruház szerint a világ 178 országából rendeltek tőle termékeket, a legforgalmasabb nap december 14. volt, amikor 9,5 millió megrendelés érkezett hozzá. Csak Németországban ezen a napon 1,7 millió terméket rendeltek tőle, vagyis másodpercenként húszat, 40 százalékkal többet, mint a tavalyi rekordnapon.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor