Tudta-e?
...hogy melyik a leghosszabb kígyó? A hálós piton, amely Ázsia dél-keleti részén él. A leghosszabb példány amit eddig láttak majd 10 méteres volt.

97. szám - 2012. augusztus 01.

Közlekedés

Sebesség lecke

Japánban, Kínában és néhány fejlettebb európai országban a vonatoknak már egy jó ideje nincs szükségük kerekekre.

A lebegő mágnesvasút, vagy gyakran használt angol rövidítéssel maglev vasút olyan vasúti rendszer, amelynél a járművek pályán tartását és hajtását a hagyományos kerekek helyett mágneses mező végzi. Ezzel a módszerrel akár a repülőgépeket megközelítő, 500 km/óránál nagyobb sebesség is elérhetővé válik – írja az internettes mindentudó. Nos, a kínaikanak sikerült is a fent említett 500 km/órás álomhatárt elérniük.

A legnagyobb kínai vasúti járműgyártó, a CSR Corporation szupergyors kísérleti vonatja a napokban félezer km/órás sebességgel száguldott. A ferdeszeműek ismét ámulatba ejtették a világot. Japán, Németország, Franciország csak irigykedhet a teljesítményen. Mi csak cikkezhetünk a hasonló rekordokról, már régóta néma szemlélői vagyunk a hasonló eseményeknek, errefelé ha a vonat (a kerekes változat) eléri a 100 km/órás sebességet már kész csoda, az Ezüstnyílnak (sinbusz), Zenta és Szabadka között a 60-as sebesség jeleni az álomhatárt.

De visszatérve a kínaiakhoz, a vasúti járműgyár elnöke szerint a jövő vonatai azért nem okvetlenül fognak ilyen őrült sebességgel száguldani. Továbbra is az utasok biztonsága és kényelme lesz előtérben (egyébként a mágneses függővasútnál nincs zaj és nincs semmiféle zötykölődés). Mindenesetre a kardformájú szupergyorsvonat jó referencia a kínaiknak, arról nem is beszélve hogy hatalmas leckét adtak fel a világ vezet vonatgyártó cégeinek. A jármű tervezését egy ősi kínai kard ihlette, a szerelvény karosszériájának erősítésére szénszálas anyagot használtak. Húzóereje közel 23 ezer kilowatt, ami több mint kétszerese a Peking és Shanghai között közlekedő, 300 km/óra sebességre képes vonatnak.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor