Tudta-e?
hogy az egész naprendszerünkben a leghidegebb pont a Hold jeges pólusán található, ahol a hőmérséklet -240 Celsius.

95. szám - 2012. június 01.

Autólegendák

Négykerekű vadló

A Ford legendás Mustang izomgépe szinte minden autórajongónak megemeli kissé a pulzusszámát.

1
Kevés olyan amerikai járgány tudta ekkora betűkkel beírni magát az autótörténelem nagykönyvébe mint a Mustang. Talán az egyetlen amerikai modell mely igazából el tudta nyerni a tengeren túli vásárlók tetszését.

A vadló születése Lee Iacocca zseniális tervező és menedzser nevéhez fűződik, aki felvázolta elképzeléseit ifj. Henry Fordnak. Egy kompakt sportkocsiról álmodott, amely négy teljes üléssel rendelkezne, könnyebb lenne, mint 1250 kg és nem kerülne többe 2500 dollárnál. Ford hitetlenkedve fogadta az ötletet, nehezen tudta elképzelni egy ilyen masina kivitelezését. Iacocca azonban nem adta fel, és csapatával gőzerővel vágott bele a munkába. Az általuk csak Pony-car-nak (póniló) nevezett prototípus 1962 szeptemberében készült el és rögtön megnyerte a gyár vezetőségének tetszését. A siker immár elkerülhetetlen volt. Mikor 1964 március 9-én Dearbornban, Michiganben az első Mustang legördült a gyártószalagról, a jól megtervezett reklámkampánynak köszönhetően az emberek már sorokban álltak a Ford szalonok előtt. A sikert részben James Bond-nak is köszönheti, ugyanis a Goldfinger filmben 1964 szeptemberében világszerte bemutatkozott.Alacsony árának köszönhetően jóval szélesebb vásárlói réteg tudta megfizetni, mint a konkurens Corvettet, vagy a T-Bird-et. Persze nem véletlenül volt ilyen olcsó a Mustang. A sportos karosszéria ellenére a kocsi nem volt más, mint a nagy szériában gyártott Falcon típus módosított változata. Egyszerű elemekből, alap összetevőkből építették. Az alváz, a felfüggesztés és a kormány mind a Ford Falconból és a Ford Fairlaneből származott. Az első, keménytetős változatot soros hathengeres motorral és háromsebességes kézi váltóval 2,368 dollárért árulták. A Mustangból csak az első két évben több mint egymillió talált gazdára. Később bővítették a motorválasztékot. Az alap egy 2,8 literes, 100 lóerős soros hathengeres volt, aztán jött egy 4,3 literes V8-as 164 lóerővel, végül pedig a 4,7-es V8-as 210 és 271 lóerővel.Az autó külseje is idővel több jelentős változáson, ráncfelvarráson ment keresztül. 1971-ben radikálisan átrajzolták a Mustangot. Az autó igazi benzinfaló monstrummá vált. Megjelent a Boss sorozat, 330 és 370 lóerős teljesítménnyel. A végtelen amerikai utak cirkálói is nagy sikert arattak a piacon. Az olajárrobbanás azonban betett ezeknek a benzinpusztítóknak és a hetvenes évek közepén teljesen megváltozott a Mustang arculata. A Mustang II. kisebb lett méreteiben és motorikusan is. Takarékos sportautó jelleget kapott.

A harmadik sorozat sokak számára csalódás volt. A nyolcvanas évek szögletes stílusa nem igazán passzolt a Mustang névhez, a motorok teljesítménye pedig meg sem közelítette a legendás 60-as 70-es évekbeli masinákat. A kilencvenes éveket a rajongók a borzalom korszakának nevezik a Mustang történetében. A vadlovak pónilovakká változtak, elveszett az igazi Mustang jelleg, az eladások is nagyon visszaestek. Az újabb, immár sikeres mérföldkő az ezredforduló után következett be, sokáig tervezték a mérnökök az új Mustangot, mígnem retrós külsővel, gyönyörű vonalakkal, bivalyerős motorral tért vissza az élők sorába és vágtat tovább a XXI században.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor