Tudta-e?
... hogy a Duna neve "vizet", "folyót" jelent, és valószínűleg az óiráni "danu" (víz) szóból ered?

101. szám - 2013.

Pedagógusportré - Pecze Rózsa

Mérnöktanárként dolgozik Adán a Műszaki Középiskolában. 2011-ben elnyerte a Pedagógus Kutatói Pályadíjat. A Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja pályázaton 2012. októberében fotójával első díjat nyert.
MUHI Béla | a szerző cikkei

 Az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán villamosmérnökként diplomázott. Mérnöktanárként dolgozik Adán a Műszaki Középiskolában. Villamos mérések címmel tankönyvpótló kiadványa jelent meg a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében. Sikeres szaktanár, tehetséggondozó, programszervező. Tanítványai sikerrel szerepeltek több hazai és külföldi diákversenyen. Az anyaországi Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a XII. TUDOK vajdasági regionális konferenciájának döntőjét 2011. november 26-án Adán rendezték meg, ahol Pecze Rózsa volt a helyi főszervező. Ugyancsak megszervezte a továbbjutó vajdasági versenyzők közös kiutazását a budapesti döntőre.

Helytörténeti kutatásokat végez, történelmi emlékhelyeket jár be. Lelkes természetjáró, hegymászó, fényképezi és dokumentálja a látottakat. A Fruška gora (Tarcal hegy) és a Szerémség jó ismerője, kutatója. Írásai a Bácsország folyóiratban és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság (később: Egyesület) Évkönyveiben jelennek meg. Költeményeket is ír, Tauridák címmel 1998-ban verseskötete jelent meg.

A Pedagógus Kutatói Pályadíjat 2011-ben nyerte el. Erről így ír: „A díjra a Nagy Sándor nyomában Szerleken című történelmi tárgyú munkámmal pályáztam. Mintegy tíz évvel ezelőtt akadtam rá Nagy Sándor (Törökbecse, 1912 febr. 01. - Újvidék, 1995. október 05.) régészünknek a Középkori magyar történelmi műemlékek jelenlegi állapota a Vajdaság déli részén című írására, amelyben hét ilyen műemléket említ. Közéjük tartozik a szerémségi Stari Ledinci falu fölötti dombon elhelyezkedő templomrom is. A körülötte lévő egykori települést neves régészünk a felszíni nyomok alapján XII. vagy XIII. századinak véli. Nagy Sándor a mai kőbánya területén egy ezüstbányát említ, ennek bejáratát le is fényképezte, valamint lefilmezte és -fényképezte egyik tárnáját is. (A felső omladékkőzet lehordásakor azonban ezek megsemmisültek.) Továbbá egy olvasztókemencét is feltárt a közelben. A mai falu tájékán a XVI. sz-i térképek “Serlek” néven tüntetnek föl települést. Erre a kallódó ismeretanyagra szerettem volna felhívni a figyelmet, mivel Ledinci falut a legtöbben csak a bányában feltört víz, az így keletkezett tó, illetve annak a hasznosítása körüli későbbi huzavona kapcsán ismerik. Ezen kívül a régi térképeken feltüntetett, ma már nem létező várak helyszíne is foglalkoztat. Véleményem szerint a templomrom épp egy ilyen egykori vár területén helyezkedik el. Megemlíteném még azt is, hogy a 2012-es év egyben jubíleumi év is számunkra, Nagy Sándor születésének századik évfordulója. Pályázatom sikeresnek bizonyult, így 2011. december 13-án egyike voltam annak a tizenkét középiskolai tanárnak, akik az MTA székházának Koncerttermében átvehették a díjat Németh Tamástól, az MTA főtitkárától és Csépe Valéria főtitkárhelyettestől. Őszintén remélem, hogy díjazott munkám hozzájárul Nagy Sándor régészünk munkáinak népszerűsítéséhez, valamint középkori magyar műemlékeink teljesebb számbavételéhez.”

A Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja pályázaton 2012. októberében fotójával első díjat nyert. A Nemzet Naptára címoldalán Pecze Rózsa díjnyertes fotója látható. (www.magyartrikolor.com)ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor