Tudta-e?
A madarak repülésének elősegítésére a végtagokat alkotó csöves csontok levegővel teltek, így könnyebbek.

97. szám - 2012. augusztus 01.

Óriási szappanbuborékok

A szappanbuborék vékony hártya, ami csillogó gömbalakot vesz fel. Felülete a szivárvány színeiben játszik. Csak néhány pillanatig maradnak meg ezek a csodás képződmények, utána maguktól, vagy egy felülettel érintkezve kipukkadnak.
SZEDLACSEK Endre

3
A Fókusz - ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő portál új rovattal bővül. A TANÍTÁSTAN rovatba várjuk az olvasók, elsősorban a pedagógusok szakmai jellegű írásait.
Ezt az anyagot egyik olvasónk küldte. Úgy gondoljuk, hogy a feldolgozott téma hasznos lehet úgy a diákok és a pedagógusok, mint a szülők számára is.

Tavaly ősszel Svájcban egy érdekes dolgot láttam. Kirándultunk egy tó melletti kisvárosban (Murten), és ott láttam, hogy egy nő óriási szappanbuborékokat készített a téren a kikötő előtt.
Árulta is a löttyöt, gondoltam veszek a gyerekeknek. Kb. 10 frank volt egy liter keverék, plusz 10 frank a szerszám. Már a pénztárcámat is elővettem, aztán mégis meggondoltam magamat.
Jól megnéztem, milyen szerszámot használ, és elhatároztam, megnézem az Interneten, milyen keverékről van szó. Elvégre ma már minden megtalálható a Világhálón. Tavasszal azután eszembe jutott a dolog, és utánajártam.

A keverék összetevői: minőséges mosogatószer, víz (desztillált vagy ioncserélt), glicerin.
Arányok (ez az én receptem):
1 : 6 : 1/6
Vettem 5 liter ioncserélt vizet, azután 1 liter jobb fajta mosogatószert.
Találtam egy üzletet Budapesten, ahol árulnak glicerint, vettem abból is 1 litert.

Megcsináltam a keveréket:
7 dl mosogatószer, 42 dl víz, kicsit több mint 1 dl glicerin. Ez 5 liter keveréket adott.

Elkészítettem a szerszámot is:
Két 1 méter hosszú pálca, a végeiken összekötve két madzaggal (pamut, jó nedvszívó, átmérő 8 mm).
Az egyik madzag hossza 1 méter a másiké 2 méter.

Ha a pálcák szabad végeit a kezünkbe vesszük, és a másik két végét egymástól eltávolítjuk,
akkor a madzagok 1 méter x 1 méter x 1 méter méretű háromszög alakú hurkot alkotnak.
A 2 méteres madzag V alakban szabadon lóg, az 1 méteres pedig felülről bezárja a V formát.
A pálcákat tartva a madzagokat bele kell mártani a keverékbe, majd lecsurgatni és kiemelni. Ezután a pálcákat szét kell nyitni, hogy a V forma a lehető legnagyobb legyen. A madzagok között szappanhártya alakul ki.

Ha egy kicsit fúj a szél, akkor a szappanhártya, mint egy nagy zsák, elnyúlik, és megellik levegővel. Ekkor be kell zárni a V formát úgy, hogy a pálcák végeit összeérintjük. A nagy szappanbuborék elválik a madzagoktól, és elszáll.

Több szerszámot is készítettem, és a gyerekekkel kimentünk az épületek közé. Vittünk magunkkal egy lapos edényt, amelybe kiöntöttem 1 liter folyadékot, és könnyen tudunk mártogatni.

Ha nem fúj a szél, akkor egy-két lépést tehet az ember hátrafelé, hogy kialakuljon a nagy buborék. Van, aki szereti a szappanbuborékokat csinálni, más szereti a repülő buborékokat kipukkasztani, és van, aki csak nézni szereti az egészet. A glicerin lassítja a víz elpárolgását a keverékből, így nagyobb buborékok alakulnak ki, és tovább is tartanak.

Ajánlott szélcsendes, hűvös, párás időben kísérletezni, reggel vagy este, esetleg eső után.
Egy 5 literes keverék ára 700-800 Ft-ra jön ki (3 EUR), és egy szerszám elkészítése is kb. 700 Ft (szintén kb.3 EUR).

A mellékelt felvételek Újvidéken készültek a Tudomány Fesztiválján 2012. május 12-én (a szerkesztő megjegyzése és fotói).

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor