Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

61. szám - 2008. október 20.

Elugrottak Brazíliába a pingvinek

Több száz pingvint juttattak vissza természetes élőhelyükre, a Dél-Atlanti-óceánba a légierő segítségével, miután brazil partoknál találtak rájuk. A pingvinek minden évben útra kelnek, hogy Patagónia hideg vizeiből eljussanak északra, ahol élelem után kutatnak.

A pingvinek minden évben útra kelnek, hogy Patagónia hideg vizeiből eljussanak északra, ahol élelem után kutatnak.

Azonban az idén megtett távolság és a pingvinek száma meglepte a tudósokat. Legalább ezer madár vetődött partra Brazília partjainál, néhány közülük már út közben elpusztult. Néhány egyedről úgy gondolják, hogy 3000 kilométernél nagyobb utat tett meg Patagónia partjaitól Brazília déli részéig.

Egyes szakértők szerint a pingvinvándorlás szoros kapcsolatban áll a táplálékszükségletükkel, továbbá a szokatlan utazásuk valamilyen negatív változásra utal a halállományban. Még a szakértők sem tudják, hogy a víz hőmérsékletének változása, az óceáni áramlatok vagy az ember okozta szennyeződés felelős a változásokért.

A brazil légierő éves feladata a pingvinek hazajuttatása a természetes élőhelyükre, de úgy tűnik ebben az évben megnövekedett utaslétszámmal kell szembenézniük. Több száz pingvint szállítottak haza egy Hercules típusú repülőgéppel Brazília déli részére, ahol aztán visszaengedték őket az óceánba - a többieket pedig egy hadihajóval vitték haza.

A hosszú utazásban kimerült madarakat egy ideig Bahián hagyták, hogy élvezhessék a vendégszerető éghajlatot - a brazíliai állam híres a gyönyörű tengerpartjairól és napos időjárásáról.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor