Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

61. szám - 2008. október 20.

Elugrottak Brazíliába a pingvinek

Több száz pingvint juttattak vissza természetes élőhelyükre, a Dél-Atlanti-óceánba a légierő segítségével, miután brazil partoknál találtak rájuk. A pingvinek minden évben útra kelnek, hogy Patagónia hideg vizeiből eljussanak északra, ahol élelem után kutatnak.

A pingvinek minden évben útra kelnek, hogy Patagónia hideg vizeiből eljussanak északra, ahol élelem után kutatnak.

Azonban az idén megtett távolság és a pingvinek száma meglepte a tudósokat. Legalább ezer madár vetődött partra Brazília partjainál, néhány közülük már út közben elpusztult. Néhány egyedről úgy gondolják, hogy 3000 kilométernél nagyobb utat tett meg Patagónia partjaitól Brazília déli részéig.

Egyes szakértők szerint a pingvinvándorlás szoros kapcsolatban áll a táplálékszükségletükkel, továbbá a szokatlan utazásuk valamilyen negatív változásra utal a halállományban. Még a szakértők sem tudják, hogy a víz hőmérsékletének változása, az óceáni áramlatok vagy az ember okozta szennyeződés felelős a változásokért.

A brazil légierő éves feladata a pingvinek hazajuttatása a természetes élőhelyükre, de úgy tűnik ebben az évben megnövekedett utaslétszámmal kell szembenézniük. Több száz pingvint szállítottak haza egy Hercules típusú repülőgéppel Brazília déli részére, ahol aztán visszaengedték őket az óceánba - a többieket pedig egy hadihajóval vitték haza.

A hosszú utazásban kimerült madarakat egy ideig Bahián hagyták, hogy élvezhessék a vendégszerető éghajlatot - a brazíliai állam híres a gyönyörű tengerpartjairól és napos időjárásáról.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor