Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

67. szám - 2008. december 1.

Természeti csoda

A leszálló sárkányok öble – Ha Long, Vietnám

Ha Long területe a vietnámi nemzet születésének színhelye, de sokkal több is annál. Ha lakosai nem lettek volna eléggé elszántak, többször a vesztőhelye is lehett volna ez a szent hely…
MUZSLAI Izabella

3
Nem sokkal azután történt, miután a vietnámi nemzet megalapította országát, hogy támadásra készülő idegen hajósok vetettek horgonyt partjai közelében. Mivel az uralkodó kevéske seregével nem tudta volna megvédeni fiatal országát, az anyasárkányt és fiait hívta segítségül. Ők tüstént leereszkedtek az öbölbe, és gyöngyöt szórtak szét a part közelében. Ezek váratlanul sziklaszigetekké változtak. Az éppen támadó ellenség gyors hajói nem tudták kikerülni őket, így ízzé-porrá törtek. A jóságos sárkányok ezután sem tértek vissza égi hazájukba, még ma is védelmezik az ország egyik nemzeti jelképét. Hogy ott vannak, azt farkuk nyomából látni. Ilyenkor fodrozódik a víz, és nyomot hagynak a puha homokban – meséli a legenda.

A „leszálló sárkány öble” nyáron
A Ha Long-öböl varázslatos szépségét a smaragdzöld sziklák, az ég kékje és a víz évszakonként változó színe adja. Nyáron tiszta kék, sok kis csillámmal, őszi éjszakákon, mikor a holdsugár megvilágítja a tájat, visszatükröződnek a sziklák a vízben, télen pedig az átható köd teszi sejtelmessé.

A „leszálló sárkányok öble” télenEz a mesevilág, a Ha Long-öböl Vietnám északkeleti partján terül el. Ott, ahol a keleti hosszúság 106O-a és az északi szélesség 20O-a keresztezik egymást. Az 1553 km2-nyi térséget 1969 szigetecske ékesíti, melyek közül 989-nek saját neve van. Ma a Világörökség része.

A mészkő és pala alkotóanyagú szigetek főként az öböl délkeleti és délnyugati részében csoportosulnak. Az ősi képződményeket 500 millió éve alakítják a hullámok és bontja a karszterózió. A természet bámulatra méltó alkotásai, a hol barátságos, hol szigorú sziklaszobrok és kőoszlopok szinte festményszerűvé teszik a tájat. A szigetek neve alakjukból kifolyólag született, s néha igencsak ötletes. Van például Vitorlázó-sziget, Emberfej-sziget, Játszó csirkepár-szigetek, miknek nevét „viaskodó kakasoknak” is szokás fordítani, de bárhogy is hívjuk, az elnevezés valószínűleg egyedülálló a világon.


Látkép hajókkal


A „játszó csirkepár”

A nagyobb szigetek belsejét barlangok járják át, melyek nem csak a geológia számára fontosak, értékük archeológiailag sem elhanyagolható. Némelyek közülük, ahogyan nevükben is áll, életre szóló élményt nyújtanak a látogatóknak. Itt van például a Meglepetés-barlang, de ha az egyik jelentéktelennek tűnő bejáraton átjutunk, nem más, mint a „Mennyország” tárul elénk; vízesés-, sárkány-, varangyos béka- és más csodás kőbezárt mesealak.


Barlangdíszek

Beomlott, időszakosan száraz, part menti barlang

Az öbölben a fürdőzést kedvelő turisták is élvezhetik az életet

A barlangok főként a triászi időben, azaz 240 millió évvel ezelőtt kezdtek el kialakulni. A világ nagy részén ekkor ugyan száraz, meleg éghajlat uralkodott, de Ha Long területén sok csapadék hullott. Az itt élő növényvilág ekkor kifejezetten sűrű és gazdag volt. Ennek köszönhetően ma kőszénben gazdag a térség.

Az éghajlat ma is nedves trópusi - meleg, esős nyárral és száraz, hidegebb téllel. Az esőzés és a hőmérséklet kihatással van a vízszint és a sómennyiség periódikus ingadozására.

Az éghajlatnak és más természeti feltételeknek köszönhetően a térség egyik kincsének számít az élővilág gazdagsága. A trópusi erdők ökoszisztémája legalább olyan gazdag, mint a part menti élővilőág. Honosak itt a cikászok, a pálmafélék, az orchidea, és a nálunk is kedvelt szobanövények, vagyis az arália és a schefflera.

Schefflera

Mangrove
A vízpartok ökoszisztámáját vizes és száraz élőhelyekre oszthatjuk. Helyenként mangrove növényzet borítja, minek vízben lévő gyökerei sok állatnak nyújtanak menedéket, élelmet. Mintegy 40 fajta kékmoszat, 400 fajta hal, 200 fajta madár, valamint hüllők élettere ez. A korallok a partközeli vizekben peremlagunákat (232 fajta), csúcsokat és platformokat alakítanak ki. Ezek a képződmények szintén sok élőlényt vonzanak.

Antropológiai értékek. Ha Long területe a vietnámi nemzet születésének színhelye, de sokkal több is annál. Ha lakosai nem lettek volna eléggé elszántak, többször a vesztőhelye is lehett volna ez a szent hely. Háromszor védték meg magukat itt a támadóktól, a két világháború között pedig a francia és az amerikai elnyomás ellen küzdöttek a térségen. A Ha Long-öböl jelentőségének mértéke a nemzet szociális, gazdasági és belső biztonságában mutatkozik meg.A barlangrajzok tanúsága szerint a területet az új kőkorszakban halászó törzsek népesítették be, idővel azonban nagyon fontos kereskedelmi központtá válik, s ebből kifolyólag a XII-től a XVIII-ik századig itt található Vietnám fő kikötője is.

Ma szintén halászó közösség él a területen, akik megőrizték a vietnámi szokásoktól kicsit különböző hagyományaikat. A lakosok száma 1600 körül van, s a táj képéhez hozzátartoznak jellegzetes úszó házaik és csónakocskáik.


Úszó házikók sora

A helyiek csónakokkal közlekedve árulják portékáikat
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor