Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

105. szám - 2013. június 01.

A természet csodái

Tűzesés a Yosemite parkban

A Kaliforniában található Yosemite National Park (Yosemite - indián eredetű szó, és grizzlyt jelent) geológiai érdekességek százait rejti.

A park egyetlen völgy, amely 13 km hosszú, és 1,5 km széles. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet. A park fő látványossága februárban a Horsetail Falls, vagyis a lófarok-vízesés.

De mitől lesz tűzesés? Ha nincsenek felhők az égen, akkor februárban, alkonyatkor, mindössze két hétig a lemenő nap fénye olyan szögben érkezik, hogy napsugarak a gránit lejtőn folyó vízre esnek, a víz szinte felizzik, és a gránit falakról a mélybe zúgó víz tüzes lávafolyammá válik. Erre a rövid időszakra fotósok százai lepik el a völgyet, hogy elkészítsék a tökéletes képet.

Két vízsugárban ömlik a víz a mélybe. A keleti ág 450 méter, a nyugati - és egyben a nagyobb - 480 méter magas. A két ág a mélyben egyesül és további 150 méternyi mélységbe hullik, így a vízesés teljes magassága 620-630 méter.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor