Tudta-e?
hogy a négyesikrek születésének valószínűsége 1:490.000!

93. szám - 2012. április 01.

Állatvilág

A tájékozódást segíti a denevér orra

A patkósdenevérek széles, lebenyes orra nem túl szép látvány, de segíti gazdáját a vadászatban és a tájékozódásban - derítették ki belga kutatók

A patkósdenevérek (Rhinolophidae) fő orrlebenyei feletti barázdák hozzájárulnak a hangnyalábok összpontosításához és a környezeti zajokból adódó interferencia csökkentéséhez - írja a Science magazin hírportálja.

A denevérek echolokáció segítségével mozognak és táplálkoznak, ami azt jelenti, hogy magas frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, majd elemzik azok visszhangjait. Az Antwerpeni Egyetem kutatói modelleket készítettek egy patkósdenevér fejéről, és külön modelleket az arcberendezéséről, hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a barázdák a hangok továbbítására.

Vizsgálataikból kiderült, hogy amikor a denevér az orrán keresztül hangot bocsát ki, a redők csökkentik a fő lebenyek méretét, ezáltal szűkítve a hangnyaláb fókuszát. Bár így a denevér nehezebben tudja meghatározni zsákmánya helyzetét, egyben csökken a környezeti zaj interferenciája olyan élőhelyeken, mint amilyen az erdő - írják a kutatók a Journal of the Royal Society Interface című folyóiratban.

A mostani eredmények ellentmondanak a korábbi kutatásoknak, amelyek szerint a barázdák tágítják a hangnyalábot, segítve a denevért abban, hogy meghatározza, milyen magasan repül a felszíntől. A belga kutatók úgy vélik, a korábbi cikkek szerzői nem a megfelelő frekvenciatartományban mérték a változást ahhoz, hogy ilyen következtetést vonjanak le.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor