Tudta-e?
...hogy a vér az artériákban másodpercenként 50 cm-t tesz meg, míg a hajszálerekben csupán néhány millimétert?

93. szám - 2012. április 01.

Érdekesség

A rejtélyes Mima Mounds

A furcsa amerikai dombok létrejöttét máig számos titok övezi.

A Mima Mounds megnevezést általánosan alkalmazzák, azokat a furcsa, kupolaszerű dombokat nevezik így, melyek számos területet beborítanak az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén, elsősorban Idahóban, Oregonban és Washingtonban.

A földet hólyagossá változtató, kerek, alacsony dombok átmérője háromtól hat méterig is terjedhet, magasságuk azonban átlagosan nem nagy, van, ahol csak 30 centiméter, míg más helyeken a két métert is eléri.

Az adott területeken van, ahol hektáronként akár 50 mound is található, de az is előfordul, hogy csak egy-kettő tarkítja a tájat.

A dombok kialakulásáról - melyek a Mima nevet a washingtoni Thurston megyében található Mima-préri után kapták - máig vitatkoznak a kutatók, számos feltételezés látott napvilágot ezzel kapcsolatban, az egészen profán megoldásoktól a vadabb elméletekig.

A rejtély egyik legegyszerűbb megoldása szerint - pontosabban George Cox zoológus véleménye alapján - a dombok apró kis lényeknek, az úgynevezett tasakos patkányoknak köszönhetik létezésüket, melyek kifejezetten az adott környéken fordulnak elő, és alagutakat ásnak, családjaik által egyenként akár öt tonna földet is megmozgatva évente.

Cox szerint ezek az állatok a dombok belsejében élnek, azonban az elméletet máig nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Más vélemények szerint egykor a szél hozta létre a dombokat - hasonlóan a homokdűnékhez -, később pedig növényzet telepedett meg rajtuk, így kötve röghöz őket.

Andrew Berg kutató véleménye alapján azonban a szeizmikus aktivitás, illetve az az által keltett intenzív földmozgások, földrengések, a vibráció és a lökéshullámok révén jöttek létre a dombok - szerinte ezt bizonyítja, hogy ezer éve a területen hatalmas földrengés volt, emellett csak olyan helyeken jöttek létre Mima Moundok, melyek ilyen szempontból aktívnak számítanak.

Míg egyesek szerint a föld alatti vízgyűjtő csomópontok tekinthetők a kiindulópontnak, mások összeesküvés-elméleteket gyártanak, és úgy vélik, a dombok természetfeletti, megmagyarázhatatlan jelenségekhez kötődnek. Sokan tartják úgy közülük, hogy a Mima-dombok a gabonakörökhöz hasonlóak, és a földönkívüliektől származnak - ez az elmélet az irodalmárokat is megihlette, Laird Barron amerikai fantasyíró történeteiben is hasonló eseményekhez köthetők a dombok.

Bármi is legyen azonban kialakulásuk oka, tény, hogy a világon egyedülálló jelenségként értelmezhetők, ami miatt számos turista látogat el azokra a helyekre, ahol a legnagyobb számban vannak jelen: ezek közé tartozik a washingtoni Mima Mounds Természetvédelmi Övezet is, mely kifejezetten azért jött létre, hogy a furcsa csodát a látogatók elé tárja.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor