Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

62. szám - 2008. október 27.

KINOLÓGIA

Bolgár barak

Sorozatunkban egy-egy ismert kutyafajtát mutatunk be
www.kutya.hu

A bolgár barak szerepe

Hazájában a vadászok jól ismerik ezt a középtermetű, jellegzetesen dús bajuszt és szakállat viselő ebet. Bulgária számos lehetőséget kínál a vadászok számára, elsősorban a Rhodope és a Pirin-hegységben. Harmincnál is több állami vadászterület létezik, 2000-nél is több a vadásztársaságok száma és néhány magánkézben levő vadász klub is működik az ország területén. Az állam 18 féle emlősre és 20 féle madárra engedélyezi a vadászatot. A barak külleme és intelligenciája minden szempontból megfelel a gazdák igényeinek. Rendkívül gyors, kitartó és szenvedélyes vadászeb.

A bolgár barak közepes testalkata és igénytelen szőre miatt alkalmas lenne szélesebb körben való tartásra is. Sokan azonban a ma divatos kedvenceket vásárolják és megfeledkeznek a nemzeti kutyafajtákról. A bolgár barak vadászkopó, elsősorban róka és nyúl elejtéséhez lehet használni. A szaglása kiváló, bármilyen terepen és időjárási körülmények között megállja a helyét.

A bolgár barak története

A bolgár barak ősi kopó fajta, amely a bolgár területeken alakult ki. A hajtóvadászatok követelményeinek megfelelően fejlődött a jelleme, testfelépítése és szőrzete. A feladata mindig is a vad vadászok elé terelése volt. Nehéz terepen és mostoha időjárási viszonyok között zajló vadászatokon nélkülözhetetlen társa az embernek. A barak szó valószínűleg török eredetű, jelentése borzas, torzonborz. Utal arra, hogy saját kopóikkal, maguk a törökök is hozzájárultak a fajta kialakításához.

Az idők folyamán a bolgár barakból egy bátor, kedves, hűséges társ lett, amely alkalmas a házőrzésre, ideális kedvenc, a gyerekeket is szereti, jól integrálódik a család életébe.

A bolgár fajták XX. századi sorsába a politikai élet is beleszólt. A bolgár barak tenyésztést is megtépázta az 1957 után hatalomra kerülő új politikai irányvonal. A kommunista uralom idején nem volt fontos az állatvédelem és a kutyatenyésztés. Az 1990-es években ugyan a rendszerváltás lezajlott, de az emberi gondolkodásmód nehezen alakul át. A bolgár barak tenyésztés az utóbbi 15 évben vett nagyobb lendületet. A tenyésztők nagy kedvvel és gonddal gyűjtötték össze a tenyésztésre alkalmas egyedeket.

Igyekeznek népszerűsíteni hazájuk kiváló képességekkel és vadászösztönnel megáldott kopóit. Dr Hristo Kanev – a Bolgár Barak Klub elnöke - is azért fáradozik, hogy a fajtát ismét felfedezzék az emberek, a fotókon látható kutyái tipikus példái a bolgár baraknak. Első ránézésre a bolgár barak hasonlít a boszniai drótszőrű kopóhoz, de a kutyák magassága és még más küllemi jellemzők, például a koponya formája eltérést mutatnak.

A bolgár barakot hazája határain kívül, elsősorban közvetlen szomszédai ismerik. A fajtaklub révén a tenyésztők rendszeresen találkoznak egymással. A fajta életben tartásában a különféle kiállítások szervezésén kívül, a vadászatoknak is nagy szerepük van. A rendelkezésre álló adatok szerint 2500-3000 standardnek megfelelő kutya él Bulgáriában.

Tartása

A bolgár barak viszonylag hosszú életkort is megér, a tartási körülményektől függően elérheti a 12-14 évet is. A várható alom elég nagy, 5-8 kölyök születik. A barak nőstény viszonylag könnyen szül. Táplálkozás szempontjából nem túl válogatós, a táplálékigénye kb. 1100-1200 g naponta.

Ellenálló szervezetű eb, jól bírja a hideg teleket és a nyári forróságot is. Bundája jól véd az időjárás viszontagságaival szemben. Általában kertben vagy kennelben tartják, de könnyen alkalmazkodik a városi körülményekhez. Nagyon szeret játszani, mindig fáradhatatlan. Szívesen és állhatatosan dolgozik a gazdájával az erdőben, nagyon engedelmes, gyorsan és könnyen tanul. Viszonylag kevés törődéssel is jó vadászkutyává nevelhető.

A bolgár barak jelleme

Mindig élénk, lendületes, de kiegyensúlyozott idegrendszerű fajta, nagy tehetsége van a vadászathoz, hosszú kilométereken át fáradhatatlanul üldözi a vadat. A gazdájához nagyon kötődik, de az idegenekkel szemben eléggé bizalmatlan, fenntartással fogadja a közeledésüket.

A bolgár barak külleme

Közepes magasságú, harmonikus testfelépítésű eb, a kan 53-58 cm, a nőstény 48-53 cm magas. A kan 23-27 kg, a szuka 19-22 kg súlyú. Erőteljes testfelépítésű kutya, a teste hosszú. A bőre ruganyos, nincsen rajta ránc. Mély, szép, tiszta hangja messzire elhallatszik az erdőben.

A feje száraz, hosszúkás, jó felépítésű a testhez viszonyítva. A koponyája hosszúkás, közepes szélességű, lapos homlokkal. A homlokcsont vonala jól tapintható. Az orra jól fejlett, fekete orrnyílással. A sárga szőrű egyedeknek lehet barna az orrnyílása.

A pofa rész közepes hosszúságú, oldalról nézve az orrnyílás után enyhén lejt. Az ajkak szorosan záródnak, ránc nélküliek, közepesen vastagok, a színük sötét.

A fogak erősek, fehérek, ollószerűen záródnak. A szemek közepes méretűek, mandula vágásúak, ferde metszésűek, szűk szemhéjjal. A szemek színe a világos barnától a sötét barnáig sokféle árnyalatú lehet. A kerek fülek selymes tapintásúak, közepesen hosszúak, lelógóak, alacsonyan tűzöttek, a porc vékony.

A nyak erős, közepes hosszúságú, izmos, ránc nélküli. A test izmos, a hát széles, egyenes és erős, kicsit hosszúkás, enyhén lejt a farok felé. A mellkas jó felépítésű, ovális formájú.

A farok alacsonyan tűzött, a vége elvékonyodik. A kutya a farkát kard alakban tartja a vadászat során vagy az érzelmek kifejezésekor, de nyugalmi állapotban lelóg.

A végtagok izmosak, erősek. A mancsok izmosak, a karmok színe igazodik a bunda színéhez. Fekete karom társul a sárgás-vörös színhez, világos a fehér lábujjakhoz. A barak mozgása kecses, könnyed, fürge.

A szőre tömör, 6-10 cm hosszú, kicsit hullámos, de nem göndör. A szőrszálak fürtökbe állnak össze a testen, kivételt jelent az orr környéke, a fülek, a fejtető, ahol rövidebb és finomabb a szőr. A mellső és hátsó lábakon, az állat farkán rövidebb és tömörebb a szőrzet.

Az arcorri részen a szőr jellegzetesen dús, szakállat és bajuszt képez. A szemek felett dús szemöldök van. Az aljszőrzet vastag. A bunda színe a sárgás-vörös különféle árnyalata lehet. Ez az alapszín jellemzi az egész testet, de emellett a háton előfordulhat a szürke vagy a feketésszürke nyeregfolt. A fejen a szőrzet színe megegyezik az alapszínnel. Fehér folt lehet a mellkason, a lábujjakon, a homlokon, az orr környékén és a farok végén.

Reméljük, hogy a bolgár barak populáció lassan, de biztosan növekedni fog a jövőben, és egy napon elnyeri a nemzetközi elismerést is. Küllemét és jellemét tekintve méltó arra, hogy ne feledkezzünk meg róla.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor