Tudta-e?
A madarak repülésének elősegítésére a végtagokat alkotó csöves csontok levegővel teltek, így könnyebbek.

89. szám - 2011. október 01.

Wai-o-tapu

Fortyogó fekete tó

Léteznek olyan hátborzongató helyek, melyek kísérteties másolatai a Dante által leírt alvilágnak.

A természet gyakran hoz létre olyan csodának is beillő, látványos képződményeket, melyek beindítják sokak képzeletét, de emberi kéz alkotta jelenségek is nyújthatnak borzongató látványt. Néhány közülük inkább ijesztő, mint festői: a következő misztikus helyet a pokol kapujaként emlegetik.

Az Egyenlítő és a Déli-sark között épp félúton fekszik a megkapó természeti kincseket rejtő, nagy fehér felhő országa, Új-Zéland, melynek területe a világ egyik legaktívabb vulkanikus övezete, ahol évente körülbelül 15 ezerre becsülik a földrengések számát, ebből pedig nagyjából 150 földmozgást az emberek is érzékelnek.

A misztikus látványt nyújtó iszapvulkánok leghíresebbjét, a Tikiterét a legenda szerint G. B. Show nyomán hívják a Pokol kapujának, a híres író ugyanis a megszólalásig hasonlónak képzelte el a zavaros füstfelhőben úszó alvilági bejáratot.

A pezsgő vulkáni krátertavakat Wai-o-tapu termálparkjában lehet megcsodálni: a Lady Knox nevű gejzír például mindennap azonos időpontban, negyed 11-kor tör ki. A gőzölgő tavak kísértetiesek: a különböző fémionoktól élénkzöld vagy sárga, izzó vörös, grafit vagy épp ördögi fekete színekben is pompázhatnak.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor