Tudta-e?
hogy kiterjesztett napelemtábláival jelenleg a Nemzetközi Űrállomás az éjszakai égbolt legfényesesbb "csillaga", ennek következtében a Vénusz a második helyre szorult?

146. szám - 2016. november 1.

A szubletális réz (Cu) koncentráció hatása a glutation-S-transzferáz genetikai expressziójára házi méhek esetében laboratóriumi körülmények között

A környezetből származó szennyező anyagok élettani hatásainak jó mutatója, illetve biológiai markere az oxidatív stressz. Az aerob anyagcseréjű szervezet az oxidatív stressz elkerülésének érdekében nagyszámú antioxidatív mechanizmussal rendelkezik. A legjelentősebb ide tartozó enzimek egyike a glutation S-transzferáz. Ezzel kapcsolatos vizsgálatok történtek a házi méhek esetében…
MARINKOV Jelena, biológia szakos egyetemi hallgató

6

*Megjegyzés: Ez a szakmunka a XV. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára készült, és a szerző 2016. november 20-án adta elő.

Az ipar és a mezőgazdaság rohamos fejlődésének következtében az utóbbi évtizedekben mind nagyobb gondot okoz az élettér nehéz fémekkel történő terhelése. A természeti ökológiai rendszerekben betöltött helyzetük és szerepük okán a mézelő méhek (Apis mellifera L.) különösen alkalmas indikátorai az élettér szennyezettségi fokának a meghatározására. A szakdolgozat bemutatja azt a kísérletet, amikor a mézelő méhek egyedei különböző koncentrációjú (10, 100 és 1000 µg/l) szubletális réz (Cu) hatásának voltak kitéve. A méheket 48 órán keresztül olyan szacharóz oldattal tápláltuk, mely az említett koncentrációban tartalmazta a rezet, majd mértük a mortalitás fokát, és meghatároztuk a glutation-S-transzferáz (GST) három osztályának (szigma, delta és mikroszomális) relatív genetikai expresszióját. A glutation-S-transzferáz a multifunkcionális enzimek famíliáját képviseli, melyeknek fontos szerepe van a xenobiotikumok detoxikációjában és az oxidatív stresszre adott válaszban. A vizsgálati eredmények megmutatták, hogy ennek az enzim famíliának a relatív genetikai expressziója pozitív korelációban van a réz koncentrációjának növelésével, melynek a méhek voltak kitéve laboratóriumi körülmények között. A kísérleti eredmények rámutatnak arra, hogy mézelő méhek esetében a GST enzim potenciálisan bekapcsolódhat a réz koncentrációja növekedésével járó oxidatív stressz kivédésébe, ugyanakkor ez az élőlény lehetséges bioindikátorként szolgálhat az élettér állapotának a felmérésében.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor