Tudta-e?
A nemzetközi kereskedelemben a kávé értékben kifejezett éves forgalmát csak az olaj előzi meg.

66. szám - 2008. november 24.

Genetika

A kenguru genetikailag közel áll az emberhez

Ausztrália jelképe, a kenguru a mai Kína területén alakulhatott ki, és meglepő módon genetikailag közel áll az emberhez

A kormányzati támogatásból működő Centre of Excellence for Kangaroo Genomics (CEKG) tudósai először térképezték fel teljes egészében az erszényes emlősök teljes génállományát, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az állatok meglehetősen közel állnak az emberhez.

"Számos különbség tapasztalható, nekünk ebből-abból egy kicsit több van, másból egy kicsit kevesebb, de végülis sok gén azonos bennünk, és közülük többnek még a sorrendje is megegyezik. Azt hittük, hogy a gének teljesen össze lesznek keveredve, de épp ellenkezőleg. Az ember genomjának szép nagy darabjai ott csücsülnek a kenguru genomjában" - mondta a CEKG igazgatója, Jenny Graves telefoninterjújában.

Korábbi ismereteink szerint a kenguruk és emberek legközelebbi közös őse 150 millió éve élt. Összehasonlításképpen: az egér és az ember közös elődje 70 millió éves.

A kenguruk vélhetően a mai Kína területén alakultak ki, de először Amerikába, majd onnan Ausztráliába és a déli sarkvidékre vándoroltak (ebben az időben a Pangea nevű óriáskontinens darabjai még nem távolodtak el teljesen egymástól).

"A kenguruk rendkívül sok információval szolgálnak arról, hogy milyenek voltunk úgy 150 millió éve" - tett hozzá Graves.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor