Tudta-e?
Hogy mi a Colosseum? A Colosseum hatalmas amphitheatrum Rómában. Hajdan 50.000 néző fért el benne. A nagyszabású épületet Vespasianus császár idejében kezdték építeni sportversenyek céljára, és kb. i.e. 80-ban Titus uralkodása idejében fejezték be. Az amphiteátrum négyemeletes volt, s mind a négy emelet más - görögöktől átvett - építészeti stílusban készült: dór, ión, korinthoszi és vegyes stílusban.

92. szám - 2012. március 01.

A világörökség kincsei

Ahol nem sétálhatsz mezítláb

Tsingy de Bemaraha

Ami a különleges madagaszkári, szürke mészkőformációt a többi hasonló, tűhegyes sziklákkal tarkított hegyvidéktől megkülönbözteti, az egyrészt az, hogy alakja messziről tökéletes mása egy hatalmas hajkefének, másrészt csipkézett és kilyuggatott belső része, melynek láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat.

A Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park Madagaszkár legnagyobb kiterjedésu védett övezete viseli ezt a megtiszteloen hosszú nevet, amelyet ráadásul az UNESCO is a világ természeti örökségei közé sorolt. A 152,000 hektáros Tsingy de Bemaraha az ország nyugati részén található, területén hatalmas erdőségek és lepusztult mészkosziklák osztoznak, amelyek kiváló élőhelyet nyújtanak ritka állatfajok számára.

Kenuval is be lehet járni a terület egy részét, ahol látványos vízesések teszik teljessé az élményt. A Tsingy Bemharában egy természetes rezervátum, mely Madagaszkár nyugati partjainak közelében fekszik. Karsztikus tájak, felvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkő „erdők”, mint a Manambolo folyó látványos kanyonja - jellemzik a területet. A zavartalan erdők, tavak és mangrove mocsarak számos ritka madár fajta és lemúr fajta élőhelye. A Tsingy szó a madagaszkári karszt formák jellemzésére. A szó magyar jelentése: „ahol nem sétálhatsz mezítláb”.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor