Tudta-e?
...hogy mitõl van a földrengés ? A szilárd földkéreg alatt a Föld képlékeny anyaga állandó, lassú áramlásban van. Ha ezek az áramlások találkoznak egymással, vagy szilárd kéregnek ütköznek, megrendül a Föld. Az óriási Földnek ez csupán apró mozgás, mégis a felszínén házak omlanak össze.

98. szám - 2012. szeptember 01.

Tromsø, Norvégia

Az éjszaki fény otthona

A norvégiai Tromsø városa mintegy 350 kilométerre északra fekszik a sarkkörtől, ezért tökéletesen alkalmas az éjféli napfény és a sarki ékszaka megfigyelésére.

Az Északi-sarkkör olyan képzeletbeli vonal, mely a 66,5 északi szélességi foknál húzódik, és kijelöli annak a területnek a déli határát, ahol nyáron megfigyelhető az éjféli napsütés. A térség magába foglalja Norvégia viszonylag kellemes éghajlatú, erdős területeit, ugyanakkor határain kívül esik a sarkvidékinek tűnő kanadai Hudson-öböl és Grönland déli fele is.

A norvégiai Tromsø városa mintegy 350 kilométerre északra fekszik a sarkkörtől, ezért tökéletesen alkalmas az éjféli napfény és a sarki ékszaka megfigyelésére. Május 21. és július 21. között a Nap itt sosem nyugszik le, sőt, már április vége és augusztus közepe között sincs valódi sötétség, csupán elhúzódó szürkület. Hasonlóképpen, november 21. és január 21. között a Nap sosem emelkedik a látóhatár fölé, bár a hamisítatlan, kék fényű sarki félhomályból azért kijut egy-két óra.

A sarki fény, az aurora borealis telenként Tromsø-ból is jól látható, habár az élményt senki nem garantálja. A jelenség ugyanis akkor tűnik fel, amikor a Napból érkező töltött részecskék fogságba esnek a Föld ionoszférájában, ezáltal kivételes hangulatú fényjáték születik - mintha egy hatalmas, sejtelmesen izzó függöny lebegne az égbolton. Némi utánajárás után azonban mindenképp érdemes idelátogatni, aki ugyanis egyszer élőben láthatja a káprázatos sarki fényt, garantált, hogy soha nem felejti el.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor