Tudta-e?
Hogy mi a Colosseum? A Colosseum hatalmas amphitheatrum Rómában. Hajdan 50.000 néző fért el benne. A nagyszabású épületet Vespasianus császár idejében kezdték építeni sportversenyek céljára, és kb. i.e. 80-ban Titus uralkodása idejében fejezték be. Az amphiteátrum négyemeletes volt, s mind a négy emelet más - görögöktől átvett - építészeti stílusban készült: dór, ión, korinthoszi és vegyes stílusban.

65. szám - 2008. november 17.

Ruhr-vidék I.

Napóleon Rajna-menti Párizsa – Düsseldorf

Bankjai, világhírnevű nagyvállalatai mind azt bizonyítják, hogy a Rajna-menti települések közül vezető szerepet vívott ki magának.
MUZSLAI Izabella

1

Düsseldorf panorámájának bal oldalán az Óváros egy része látható

Düsseldorf földrajzi helyzete
Düsseldorf Észak-Rajna – Vesztfália szövetségi tartományban, a Ruhr iparvidék szívében alakult ki, s bár nem milliós nagyváros, mégis egy metropolisz jelentőségével bír. A Rajna-parti rakpart modern stílusú felhőkarcolói büszkén mutogatják a városka csillogó üzleti arcát. Bankjai, világhírnevű nagyvállalatai mind azt bizonyítják, hogy a Rajna-menti települések közül vezető szerepet vívott ki magának. Fontosságát bizonyítandó elegendő csupán néhány adatot kiemelnünk. Fellendülése összefügg a vas- és acélipar felvirágzásával, ami az 1870-es években kezdődött. Itt épült meg Németország első felhőkarcolója, a Wilhelm-Marx-Haus (1924). A második legfontosabb pénzügyi központ, s fontos közlekedési csomópont. Repülőtere, az utasforgalom adatait tekintve, harmadik az országban. Egész éven át nemzetközi vásárok színhelye. Tizenöt csarnokában évente 45 rendezvényt tartanak és mintegy 20 000 kiállító népszerűsíti portékáját. A látogatók száma 1,5 millió. Olyan nemzetközi nagyvállalatok székelnek itt, mint a Henkel, a Vodafone Deutschland, a Rheinmetal, az AG Metro vagy a ThyssenKrupp. A Thyssen-palota a sétálóutca végében szüntelenül arra emlékeztet, hogy a térség gazdaságát a nehézipar alapozta meg. A város funkcióiról beszélve meg kell említenünk azt a tényt is, hogy Németország első számú divatközpontja és magától értetődően fontos művészeti központ is.

Modern városkép


E „nagyhatalom” lakosainak száma csupán 578 000 fő, területe pedig 217 km2. Ezzel Németország legkisebb tartományi fővárosa. Itt, a modern felhőkarcolók árnyékában nem sietős az élet. Az emberek nyugodtan sétálgatnak, üldögélnek, beszélgetnek, vagy ráérősen sörözgetnek az utcai kisvendéglőkben. Jókedvűek, barátságosak. Ha a város hangulatát szeretnénk érzékeltetni, azt mondhatnánk, hogy családias, könnyed és ugyanakkor előkelő. Hogy miért nem találkozunk vadul tülkölő, rohanó autókkal, közlekedési dugókkal, mint a többi metropoliszban? A válasz egyszerű. Az 50-es években a föld alá költöztették a fő közlekedési útvonalat (6 km hosszúságban).

„Én kis Párizsom!”

Mon petit Paris! – mondta elragadtatásában Napóleon, mikor 1811-ben eltöltött itt négy napot. A hadvezér jó érzékkel vont párhuzamot a két város között.


Romanikus utcarészlet

Düsszeldorf története hivatalosan 1159-ben kezdődött el, hiszen ebben az évben említik először az írásos források, s mintegy 130 évvel később, 1288-ban már városi rangra emelkedett. Többször szenvedett el károkat a vidéken végigpusztító történelmi események folytán, de újra és újra megújult. Nevének jelentése „düsszeli falu”, hiszen ott alakult ki, ahol a Düsszel folyócska beletorkollik a Rajnába. Magát a várost a Rajna szeli nagyobb keleti és kisebb nyugati részre. Érdekességként említjük meg, hogy az a völgy, ahol rátaláltak a híres neándervölgyi elődünkre (Homo neanderthalensis) éppen a Düsszel területét képezi. Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy ősidők óta élnek itt emberek.

Kaiserswerth Düsseldorf történelmi városrésze. Közvetlenül a folyó mentén fekszik északi irányban a központhoz viszonyítva. Először III. (Oroszlán) Henrik építetett itt erődöt, aminek megnagyobbítását a legendás Barbarossa azaz Rőtszakállú Frigyes, német-római császár rendelte el 1174-ben. Ez volt az egyik legfontosabb Rajna-menti erődje. Ma is látható a Kaiserswerth középső részén lévő romos uralkodói palota, s a várfalak, miket barokk házacskák fonnak körül.


Barbarossa erődje a folyóról nézve


Kilátás az erőd egyik ablakából

A város védjegye a nem egészen 1 km hosszú Königsallee, vagyis a Kő, ahogyan a város rajongói becézik. Kialakítását a messze földön ismert építészmesterre, Huschbergerre bízták. Ő álmodta meg, hogy a sétány közepén, a fasorok alatt egy hidakkal keresztezett folyócska folydogáljon. A 13 m széles és 5 m mély árok vízzel való feltöltését olymódon oldották meg, hogy idevezették a Düsszel vizét.


Esti fényben a Kő


Az egyik legszebb szökőkút Tritónt, a tengeri istenséget ábrázolja.

A sétányt szegélyező gesztenye- és platánsornak köszönhetően terjedt el a Gesztenye fasor elnevezés, de az 1848-as legendás incidens után, mikor az egyik polgár lótrágyával dobálta meg IV. Frigyes Vilmost, a városatyák bocsánatkérésük és tiszteletük jeléül Király fasorra keresztelték át.

A sétány nem véletlenül vált a Rajna-menti gazdagság szimbólumává. Két oldalán bankok, méregdrága áruházak, elegáns divatszalonok és ékszerészek fényes üzletei sorakoznak. A karácsonyi bevásárlás időszakában különösen elegáns képet fest. Bundába öltözött hölgyek és finom öltönyös urak divatos felvonulása kavarog a hóesésben.

Karácsonyi fények
A düsseldorfiak másik sétányukra is igen büszkék, hiszen a Rheinuferpromenade hosszabb, szebb, és kicsit melegebb is riválisuk, Köln folyó menti sétányától. Nyugati fekvésének köszönhetően sokáig élvezhetők a lemenő Nap meleg színei.

Düsseldorf látképét a Rheinturm nevű tévétorony uralja. Étterméből elénk tárul az egész város.
A kikötő éjjeli fényeiA város kastélyai szinte mesevilágot idéznek. Legismertebb, és egyesek szerint a legszebb közülük a késői barokk stílusban épült Benrath. A Rajna kanyarulatában épült, mintegy 60 hektárnyi terület a természetet és parkokat kedvelők igazi menedéke. Gyönyörű a francia-barokk és az angol stílusú kert. A kastély mögötti hatalmas tó vize pajkosan játszik a rózsaszínűre festett épület visszatükröződő képmásával. Szépségével kiemelkedik még a Jäger-kastély. Ezt választotta Napóleon is otthonául négynapos tartózkodása alatt. Az épület régebben fejedelmi vadászkastély volt, majd rezidenciává rendezték be. Ma a Várostörténeti és a Goethe Múzeum székel benne.

A Benrath-kastély és környéke

A központi csarnok
Részlet a díszítésből

A JägerhofMúzeumokból egyébként 18 van a városban. Itt található Németország egyetlen színház- és kerámiamúzeuma, a modern művészet szempontjából pedig jelentősek Beuys művei és a Klee gyűjtemény. A művészemberek közül meg kell említeni a romantikus zene egyik nagyját, Robert Schumannt, aki zenei igazgatói hivatásban tevékenykedett a városban. Itt született a nemzet költője, Heinrich Heine, kinek Loreley című költeményét még hazánkban is fordítgatják a német nyelvet tanuló diákok.

Heinrich Heine, a fiatal költőFeleségével, MatildévalA különleges ízek és a könnyed életstílus kedvelőit sörözők várják. A vidék ugyanis ismert Schlösser Alt és Hannen nevű söreiről. A szakértők szerint sehol másutt a világon nem érezhetjük meg valódi ízüket Düsseldorfon kívül, hiszen nem tűrik a dobozolást. A nedű egyedül a fából készült hordóban őrzi meg kiváló minőségét. Különleges Rajna menti szokás, hogy 2 deciliteres pohárkákban kínálják.

Következő számunkban Nyugat-Európa ütőerének, a Rajnának szentelünk figyelmet.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor