Tudta-e?
...hogy a csontok felépítésén túl a kalciumnak szerepe van az izmok összehúzódásában, a véralvadásban, valamint a vérnyomás szabályozásában is?

93. szám - 2012. április 01.

2. rész

A világ legszebb szurdokvölgyei

E számunkban folytatjuk a múlthavi témánkat a világ legszebb szurdokvölgyeiről.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

A teljesség igénye és fontossági sorrend nélkül válogattuk össze e kis összeállítást, mit több részben adunk közre kedvcsinálóként a sorozathoz tartozó utolsó témánkhoz, a világ legismertebb (Grand Canyon - USA) és legmélyebb (Colca Canyon - Peru) szurdokvölgyeinek megismeréséhez.

A Waimea - kanyon a Hawaii-szigetcsoport Kauai nevű szigetének nyugati lejtőin kanyarog s 22,5 km után éri el az óceánt. Az 1100 m széles és 1600 m mélyen tátongó szakadék az egyik legszínpompásabb a világon. Az alapkőzetét képező magma vörösbíbor árnyalatú s a táj a piros, a szürke, kék és zöld színeiben játszik. Mivel nagyon hasonlít az Arizona állambeli „nagy testvérhez”, a Csendes-óceán Grand-kanyonjának is szokás emlegetni. Ez a becenév állítólag Mark Twaintől származik. Igaz, hogy az óceán térségén a Waimea a legnagyobb kanyon, ám mégis elmarad a Colorado folyó által kimélyített, sokkal nagyobb és idősebb Nagy-kanyonnál. Ezt a vidéket nem csak a víz, hanem a földrengések is alakítják, mik több pataknak is megkönnyítették, hogy a Waimea folyóba jusson. Földünk e kicsi szigete csapadékban gazdag terület, ami lezúdulva a Waialeale hegység lejtőin a földtörténeti idő során is táplálta a Waimea folyót, így a gyakori áradások erőteljesen és kitartóan mélyítették a szurdokvölgyet.

A szakadék felett kanyargó autóút mentén létesített kilátókról lélegzetelállító táj tárul elénk. A Kauai sziget nem csak ezzel a látnivalóval büszkélkedhet, hiszen kis területe ellenére igen látványos. A szurdokvölgy közvetlen közelében, csupán 2,5 km-re helyezkedik el a nem egészen 18 km2 –nyi területű Kokee park. Védelem alá helyezésére azért volt szükség, mert az esőerdő különleges növény és állatfajtáknak ad otthont. Itt él az a virág (Pelea Anisata), amelyből a jellegzetes hawaii virágfűzérek készülnek.
A tengerpart

Az Antilop - kanyon a fotósok és a turisták kedvenc helye. Popularitását különlegességének köszönheti. E homokkőbe vályt keskeny, mégis erősen csipkézett szurdok hol a narancsvörös árnyalataiban, hol pedig bíborban, lilában pompázik. Ha tiszta az ég, a felszínről érkező sugárnyalábok reflektorfényként esnek a talajra. Igazi élményben akkor lesz részünk, ha a völgy belsejét járjuk be. Itt minden arról árulkodik, hogy a pusztító víztömeg és a turbulencia milyen csodálatos felszínformákat tud kialakítani, de a falak csipkézettsége a kőzetek keménységének is függvénye.

Az Antilop-kanyon a Colorado folyó közelében alakult ki. Az itt kanyargó, hajdanán bővizű folyók lényeges hatással voltak a tájra minek köszönhetően a vidéket joggal nevezhetnénk a szurdokok vidékének is. Az Antilop két részre oszlik. A felső szakasz a helyiek megnevezése szerint “az a hely, ahol a víz átfut a sziklán”, míg az alsó a “kacskaringózó kőboltívek” szakasza. A völgy helyenként olyan szűk, hogy kinyújtva kezünket megfoghatjuk mindkét falát. Bár szélesnek nem mondható, magassága mégis jelentős, 35 m fölé emelkedik. A szurdokvölgy a hosszabb esőzések során megtelik vízzel, s ilyenkor veszélyessé válik. E természeti csoda a navajo indiánok birtokában lévő terület kétségkívül legszebb érdekessége, s a világ minden tájáról érkező látogatók a szegényes törzset jelentős jövedelemforráshoz juttatják.


Az Antilop-kanyon a felszínről nézve

A Kínát kelet-nyugati irányban átszelő Jangce folyó felső szakaszának fő mellékfolyója, a Jīnshā Jiāng, azaz Aranyhomokú-folyó alakította ki a 15 km hosszú Tigrisugrató - szorost. Nevét a legszűkebb (25 m) szakaszának közepén álló termetes szikláról kapta. A legenda szerint egy, a vadász elől menekülő tigris két szökellésből száraz lábbal átugrott az egyik partról a másikra.A kétségkívül szokatlan elnevezésű szoros területe a kb. 250 000 lelket számláló naxi törzs tulajdonához tartozik, kiknek 1993 óta (ekkor tették látogathatóvá) szintén fontos jövedelemkiegészítőként szolgál. A folyóvölgy két hegység találkozásánál alakult ki, egyikük a Jáde Sárkány (Yulong Xueshan) a másik pedig a Haba hegy (Haba Xueshan). A sziklafalak lejtési szöge néhol nem kevesebb, mint 90o, magasságuk pedig 2000 m körül mozog. Legizgalmasabb a harmadik szakasz. Itt a folyó erőteljesen ütközik bele a csúcsos sziklákba magas, tajtékzó hullámokat csapva.

A Fish Rivernek nevezett hatalmas szurdokvölgy a Namíbia és Dél-afrikai Köztársaság határán alakult ki az átalakult magmás kőzet és homokkőzet erodálódása során. A folyó 650 km-ével Namíbia leghosszabb folyama, mig a kanyon 160 km hosszú, szélessége helyenként meghaladja a 25 km-t s 550 m mély. Vize az Orange folyót táplálja. Kialakulásának kezdete arra a földtörténeti korszakra tehető, amikor még bőséges csapadék öntözte a tájat, de nagy szerepe volt a tektonikai mozgásoknak is. Ma a folyónak kevés vize van, azonban a nedves évszak beköszöntével néha bőszen hömpölyög tova, a száraz évszakban viszont megtörténik, hogy teljesen elveszti vizét.

Szatelitfelvétel a Fish Riverről (jobb oldali kép)

Az utóbbi években a szurdokvölgy kedvelt idegenforgalmi célponttá vált annak ellenére, hogy a 86 km-es túrát a jó fizikai erőnlétben lévők is 5 nap alatt tudják csak megtenni. Sokkal kellemesebb a téli hónapokban (március-szeptember) útnak indulni.
A Fish River legtöbbet fényképezett tája szintén az Egyesült Államokbeli Grand-kanyonra hasonlít


Búr nyelven azaz afrikaansul a Fish Rivert Visrivier Afgrondenek nevezik
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor