Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

63. szám - 2008. november 3.

Állatvilág

Kaliforniai zombicsigák

Akár egy horrorfilm forgatókönyve is lehetne az Evolutionary Ecology című folyóiratban megjelent cikk:

A kaliforniai egyetem kutatói az amerikai Carpinteria sós mocsaras természetvédelmi területén megvizsgálták, hogyan teszi pokollá egy csiga életét egy parazita.

A trematodáknak, vagyis élősködő szívóférgeknek köztigazdája a Cerithidea californica nevű kaliforniai csigafaj. Laposférgek petéből kikelő lárvái a puhatestűeket zombiszerű tenyészteleppé változtatják. "Úgy néznek ki, mint a többi csiga, úgy is viselkednek, de közben trematodákat termelnek. Valójában élőhalottak" - magyarázta Armand Kuris biológus, a kutatás vezetője a Spiegel című német lapnak.

A köztigazda kifejezés azt jelenti, hogy az itt kikelt férgek szaporulata, a következő lárvastádium már más állatban - kagylókban, rákokban, halakban vagy madarakban - folytatja pályafutását. Kívülről nem látszik a fertőzés, a csigák ugyanúgy követik az árapály ritmusát a Csendes-óceán partján, mint fajtársaik. Közben azonban a paraziták kegyetlenül kihasználják gazdájukat: azok mindennemű szexuális érdeklődésüket elveszítik. Nem csoda, hiszen a férgek megsemmisítik a csigák szaporodószerveit.

Ezt követően a puhatestűek már nem mások, mint az idegen faj szolgálatában álló szerencsétlen rabszolgák. A megtámadott csigák genetikai anyaga saját fajuk számára elveszett, soha többé nem lesz saját utóduk. Testük irányított gépezetté válik - akár a zombiké.

Az élősködők titka a taktikájuk: azzal, hogy ivartalanítják gazdájukat, azt az energiát, amelyet az a szaporodásába fektetne, saját céljaikra használják fel. Így sokkal nagyobbra nőhetnek, mint más taktikát követő paraziták, és gazdaságosabban tudnak szaporodni. Olyannyira, hogy a Probolocoryphe uca nevű trematodával fertőzött kaliforniai csiga testtömegének akár 39 százalékát is kitehetik a féreglárvák.

Azonban a férgek élete sem biztos - a kaliforniai csiga ugyanis kedvelt köztigazda, legalább 18 trematódafaj osztozik rajta. Így aki először fészkeli be magát egy csigába, nem lehet biztos benne, hogy ott is marad. Utólag akadhat más jelentkező is a csigára, és ekkor - a csigán belül - komoly harc veszi kezdetét. A gyengébb parazita általában elpusztul ilyenkor.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor