Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

79. szám - 2010. május 1.

Állatvilág

Oltás lehet a szúnyogcsípés

A vérszívó, betegséget terjesztő szúnyogokból hamarosan vakcinát szállító, jótékony rovar lehet japán kutatóknak köszönhetően.

A tokiói Dzsicsi orvosi egyetem kutatóinak most megjelent tanulmánya arról számol be, hogy génmódosítással egy vakcina továbbítására tették alkalmassá a szúnyogokat. A genetikailag módosított szúnyog nyálában egy olyan fehérje található, amely vakcinaként szolgál a leishmaniasis elnevezésű, parazita által okozott betegség ellen, melyet egyébként a lepkeszúnyog csípése terjeszt. A betegség szörnyű bőrelváltozásokat okoz, és halálos lehet.

A kutatók megállapították, hogy a transzgenikus szúnyogok által megcsípett egerekben antitestek termelődtek a kórral szemben, ami azt jelenti, hogy immunitás alakult ki náluk. A szúnyogok hasonlóképpen felhasználhatók lehetnek a malária elleni küzdelemben is, talán már egy évtized múlva - mondta el egy maláriaszakértő.

"Az a jó, hogy (a szúnyogok) nem kérnek pénzt az oltásért. Úgy vakcinálnak, hogy észre sem veszed" - kommentálta a hírt Josida Sigeto kutatásvezető. Az ismételt csípések ráadásul tovább erősítik az immunitást a kutató szerint. A transzgenikus szúnyogot azonban csak végső fegyvernek szánják a betegség elleni küzdelemben a fejlődő országokban is. Josida egyetért azzal, hogy egy ilyen "repülő vakcinátor" etikai kérdéseket is felvet, mivel megfelelő tájékoztatás és beleegyezés nélkül immunizálnák az embereket. A kutató szerint technikailag tíz éven belül megoldható az efféle vakcinálás, ám kérdés es a társadalmi fogadtatása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente közel egymillió ember hal meg világszerte maláriában, többségében gyerekek Afrikában és Ázsiában.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor