Tudta-e?
Egy mobiltelefon 7-szer szennyezettebb felület, mint egy utcai korlát, de csak 2-szer több baktérium van rajta, mint egy billentyűzeten.

16. szám - 2007. szeptember 17.

Királyság a barátságos szigeteken

A Tongai Királyság

2. rész - A tengerrel együtt a szigetek területe nagyobb, mint Japáné, de maga a szárazföld kisebb, mint New York.

A fiatalkorában sportember és lelkes hitoktató hírében is álló király tanulmányait a Sydney Egyetemen végezte (jogi diplomát szerzett), majd hazatérése után, mindössze 25 évesen ő lett az oktatási miniszter, később az egészségügyi és mezőgazdasági miniszter is. 1949-től azután anyja uralmát, mint miniszterelnök támogatta. Az uralkodó vallásosságából eredően Tonga az egyedüli ország a világon, ahol a lakosságnak vasárnap kötelező (!) templomba járni, valamint Tongán ezen a napon minden társadalmi aktivitás tilos, még a sportrendezvények is. Mindez mellett a király nyitott más vallások irányába is, pl. a Fidzsi szigetekről bevándorolt indiaiak problémamentesen gyakorolhatják saját hindu vallásukat, valamint az idős uralkodó az felett is szemet hunyt, hogy népe tagjai az utóbbi időben mind többen pártoltak át a mormon egyházhoz, ahol a keresztényeknek is engedélyezett a többnejűség.

Taufa’ahao király anyjához hasonlóan szintén sokat tett a reformok és a modernizáció jegyében: főiskolát és rádióállomást alapított, és többek között az ő nevéhez fűződik a sajátos tongai írás megreformálása is. Azt nem tudom, hogy a nyelvi reform előtt mennyi változat létezett, de az országban még ma is háromféle nyelv van hivatalos használatban. A királyi család jelenlétében a legválasztékosabb változatban illik beszélni, a nemeseknek ismét másik nyelv dukál, és természetesen megmaradt a hétköznapi tongai nyelv is.

IV. Taufa'ahau Tupoa király és Halaevalu Mata'aho királyné a koronázást követően (1967)

Mivel a király állítólag nehezen viselte a forró trópusi nyarakat, ilyenkor elég gyakran látogatott a hűvösebb Európába. Az utóbbi néhány évben, megrendült egészsége miatt, Tongán kívül viszont a leggyakrabban egy új-zélandi magánklinikán tartózkodott.


IV. Taufa'ahau királyi díszben


2003 júliusában a király soha nem látott külsőségek között ünnepelte 85. születésnapját. A „hazai” katonai felvonuláshoz még 1000 amerikai tengerészgyalogos is csatlakozott, akik az iraki hadszíntérről útban hazafelé partra szálltak Nuku’alofa kikötőjében. A parádéról a vidám népünnepély, az ingyen osztogatott étel és ital valamint a tűzijáték sem hiányozhatott. Az idős királyt a szomszédos országok vezetői is megtisztelték jelenlétükkel. A brit uralkodót Új-Zéland főkormányzónője képviselte.

Az idős IV. Taufa'ahau még azok után is aktívan reprezentált, hogy tolókocsiba kényszerült - 2004-ben Pekingben tett hivatalos látogatást


Az idős király haláláig boldog házasságban élt feleségével, a jelenleg 81 éves Halaevalu Mata’ahu Ahomee királynéval, aki szintén az országegyesítő király leszármazottja. A királyi párnak 4 gyermeke született.

Halaevalu Mata'aho anyakirálynőA legidősebb fiú, az agglegény Tupouto’a Tuku’aho (1948) apja halálát követően, tavaly szeptember 11-től V. György néven az ország ötödik királya. A jelenlegi uralkodó előbb Sydneyben polgári tanulmányokat folytatott, majd az angliai Sandhurstban lévő katonai akadémián katonai kiképzést nyert, ami után a brit hadsereg főhadnagyává is kinevezték, míg otthon ezredesi rangfokozattal jutalmazták. Sandhurst után az Oxfordi Egyetem következett, ahol nemzetközi jogból szerzett diplomát. Anyanyelvén túl a király folyékonyan beszél angolul, franciául és németül is. Tanulmányait követően néhány évig Londonban hazája nagyköveteként tevékenykedett, majd 19 éven át Tonga külügyminisztere volt.

Tonga királya, V. György imádja a katonai parádékat és az egyenruhákatV. Györgyöt a világsajtó egy nagyon extravagáns személyiségnek, igazi „playboy”-nak tartja (sőt olyan jelzőre is ráakadtam, mint pl. a bizarr). Egyik nap még New York éjszakai életében tűnik fel, másnap otthon kitüntetésekkel teleaggatott egyenruhájában egy katonai parádén feszít. Beutazta az egész világot. Különösen az egzotikus helyeket részesíti előnyben, pl. Mongóliában a sivatagi sasok életéről készített dokumentumfilmet, míg Bhutánban a buddhista kolostorokat látogatta sorra.

Sia'osi Taufa'ahau Manumata'ogo Tuku'aho Tupou , azaz V. György, az ország 59 esztendős uralkodójaA király kedvenc időtöltései közé tartozik még a zene és a tánc, a történelem híres csatáinak az elemzése, ólomkatonák gyűjtése, japán képzőművészeti alkotásokból álló gyűjteménye bővítése valamint palotájának a mesterséges taván rádióhullámokkal vezérelt játékhajók irányítása. V. György többek között egy 1500 oldalas könyv szerzője is, melyben az orosz cárok életét dolgozta fel.

Az energiától (és a kilóktól) duzzadó király élete során már rengeteg dologba belekezdett: sörgyárat alapított, hulladékégetőt üzemeltetett és többek között tervbe vette egy űrállomás illetve rakétakilövő megépítését is, a jövendő „űrturizmus” céljából. Ami igazán bejött neki, az a telekommunikáció, a villanyenergia-kitermelés és a biztosítási biznisz. A király és húga, Pilolevu hercegnő az említett haszonágazatok többségi részvényesei illetve tulajdonosai.

A király a főváros szélén, egy hatalmas park közepén, egy Medici-stílusban emelet fehér márványpalotában lakik barátnőjével, egy orosz balerinával. A park szélétől mintegy 800 méter hosszú út vezet a palota bejáratáig.

Évekkel ezelőtt, egy újságírói kérdésre, hogy egyszer jó uralkodó válik-e belőle, édesapja, az akkori király titokzatosan csak ennyit válaszolt: „talán!”.

V. György egyetlen lánytestvérének, Salote Mafileo Pilolevu Tukuaho Tuita hercegnőnek (1951) bengáli tigrisek őrizte palotája bátyja palotájának a tőszomszédságában található. A hercegnő igen népszerű a nép és családja körében is: apja tavaly márciusban egyenesen őt, és nem a trónörököst nevezte ki régensnek új-zélandi gyógykezelésének idejére.


Salote Mafile'o Pilolevu Tuita hercegnő, a király nagyhatalmú húga


Népszerűsége ellenére a közelmúltban a parlamentben mégis éles kritikát kapott, mivel (pénzért) nukleáris hulladékot engedett Tongában eltemetni. Amikor a hercegnő a vádakra azt állította, hogy ez abszolút biztonságos, az országban pólók jelentek meg a következő felirattal: "Ha biztonságos Nuku’alofában, tegyétek meg ugyanezt New Yorkban”.

A hercegnő jelenleg a Tongai Nemzeti Bank kormányzója, a Tongai Olimpiai Bizottság elnöke, és többek között úgy néz ki, hogy még a „Tongai Történészek és Hagyományőrzők Egyesülete” sem talált nála alkalmasabb személyt az elnöki pozícióba. A „magánéletben” igen sikeres üzletasszonynak számít (ezek szerint a bankelnöki megbízatás nem elég komoly bevételi forrás), ugyanis bátyjával együtt a telekommunikációra, az internetszolgáltatókra, és az energiaiparra tenyerelt rá.


Salote Mafile'o Pilolevu Tuita hercegnő, 2006. márciusától apja haláláig az ország régense, a királyi család legnépszerűbb tagja
A hercegnő előbb egy nemesi származású rendőrtiszt felesége volt, ám miután hét év alatt sem kísérte gyermekáldás a frigyet, a hercegnő másodszorra is férjhez ment. Második férje, Siosa'ia Ma'ulupekotofa Tuita kapitány (1951), a királyi gárda tisztje, szintúgy II. György király dédunokája, mint maga Pilolevu hercegnő. Siosa’ia kapitány jelenleg a kormány mezőgazdasági, erdészeti és halászati minisztere, míg előtte sikeres diplomataként tevékenykedett (San Franciscoban főkonzul, Londonban nagyköveti kinevezésben). Apja halálát követően rászállt az ősi “Tuita” nemesi rang és az Utungake bárója cím is. Tonga 33 nemesi családjának gyökerei egészen a X. századig terjednek. IV. Taufa’ahau király uralkodása alatt két bárói rangot is kreált, melyet két elsőfokú unokaöccsének adományozott.

Pilolevu hercegnőnek és Siosa'ia bárónak négy lánya született. A legidősebb, Salote Lupepau'u Tuita (1977) Aucklandben bölcsészdiplomát szerzett, majd alig több mint húsz évesen hazája pekingi és Hong Kong-i diplomáciai képvisletének vezetésével bízták meg. 2003-ban egy tongai nemes felesége lett, aki ügyvédként tevékenykedik. Közös gyermekük, Ana Seini Tupouveihola (2005) ma a királyi család legfiatalabb tagja.

Mivel Pilolevu hercegnőnek és Siosa'ia bárónak nem születet fiúutóda, így a hercegnő öccsének, a néhai Fatafehi Ma’atu hercegnek az egyik fiát hivatalosan örökbe fogadták, hogy a Tuita nemesi rangot tovább lehessen adományozni.

V. György idősebb öccse Fatafehi ’Alaivahamama’o Tuku’aho Ma’atu herceg (1954-2004) volt, aki Cambridgeben szerzett egyetemi diplomát. Apja 1979-ben előbb az ősi „ma’atu” nemesi titulussal tüntette ki, majd egy évvel később, miután a herceg apja beleegyezése nélkül nősült meg – kitagadta a királyi családból. Sajnos a sors úgy hozta, hogy hawaii származású felesége (egy ottani milliomos és ismert énekes lánya), akiért hajlandó volt hercegi rangjáról is lemondani, mindössze 25 esztendősen rákbetegségben elhunyt. A volt herceg 4 évvel később most már „rangjához méltóan” nősült, választottja Alaile'ula Poutasi hercegnő, II. Malietoa Tanumafilinek, Szamoa királyának – mellesleg a tongai uralkodó legjobb, gyermekkori barátjának – az egyik unokája volt. A házaspárnak három fia és egy lánya született, akik apjuk rangfosztása miatt semmilyen nemesi titulust nem viselhetnek.


Ma'atu Fatafehi (1954-2004), a király kitagadott fia
Fatafehi Ma’atu az 2001-ben tartott parlamenti választásokon, a nép képviselőjeként jutott be a tongai országgyűlésbe, ahol az ellenzék egyik vezéralakja, a társadalmi reformok bevezetésének egyik fő szószólója lett. Unokaöccsével, Sione 'Uluvalu Ngu Takeivulai Tuku'aho herceggel – szintén a nép képviselőjével(!) – odáig mentek a király politikájának bírálatával, hogy 2004 januárjában egy nyílt levelet intéztek az ausztrál külügyminiszterhez, arra kérve őt, hogy gyakoroljon nyomást a tongai kormányra, hogy az végre a reformok útjára léphessen…

Rá egy hónapra, 2004 februárjában Ma’atu herceg egy szívroham következtében a parlament épületében elhunyt. Kőszívű apja még ekkor sem engedte meg, hogy egykor engedetlen fiát a királyi palotában ravatalozzák fel. Erre a trónörökös magánrezidenciáján került sor. A család arra a végén nagy nehezen mégis rávette az öreg királyt, hogy a holttestet mégis a királyi mauzóleumba temethessék.

2005. decemberében a herceg özvegye, Alaile'ula Poutasi hercegnő, a Tongai Vöröskereszt addigi elnöke, egy pénzügyi jellegű vitában úgy összekülönbözött sógorával, a trónörökössel, hogy gyermekeivel együtt elhagyta Tongát és visszatért szülőföldjére, Szamoába.
A legfiatalabb királyfi, a jelenleg 48 esztendős Lavaka Ata Ulukalala herceg 2000 januárja és 2006 februárja között az ország miniszterelnöke volt. A kormányfői székben apósát, Tu’ihala Alipate Vaea bárót (1921) követte, előtte viszont 2 évig az ország külügyminiszter volt. A herceg előbb katonai kiképzést kapott (Newport, USA), majd közgazdaságtanból nyert egyetemi oklevelet (Sydney és Queensland).

Tupouto'a trónörökös 2006 februárjában, kihasználva apja hosszas gyógykezelése miatti távollétét és saját régensi megbízatását, öccsét felmentette a kormányfői tisztségből és helyette – Tonga történelmében először – egy közembert helyezett a miniszterelnökei bársonyszékbe, Dr. Feleti Sevele személyében, ami nem is olyan mellesleg az ország legsikeresebb üzletemberének számít.

Miután a herceg nőtlen és gyermektelen bátyja, V. György tavaly szeptemberben trónra lépett, hivatalosan is öccsét tette meg az új trónörökösnek.

Lavaka herceg felesége Heuifanga Nanasipau'u Tuku'aho hercegnő (1954) Ausztráliában és Angliában folytatott tanulmányokat. Házasságát követően rengeteg társadalmi szervezet munkájában vesz részt, többek között évek óta ő a Pán-Óceániai és Délkelet-Ázsiai Nőszövetség elnöke.

A hercegi párnak 2 fia és 1 lánya van. A legidősebb, Angelika Latufuipeka hercegnő, a 2004-ben a Genfi Egyetemen irodalomtörténetből diplomázott. A nagyapja kedvencének számító hercegnő diplomaosztásán – két botra támaszkodva és vállalva a hosszú repülőút kényelmetlenségeit – még az akkor 86 esztendős IV. Taufa’ahau is megjelent.


A tongai trónörökös, 'Ulukalala Lavaka-Ata herceg és felesége, Heuifanga Nanasipau'u Tuku'aho hercegnő

IV. Taufa’ahau Tupoa király uralkodása alatt, 1970-ben az ország elnyerte teljes függetlenségét, majd nagy léptekkel igyekezett bekapcsolódni a világpolitika és a világgazdaság vérkeringésébe (Nemzetközösségi-, Dél-csendes-óceáni Fórumbeli-, Világbanki tagság, stb.). Az ország legfelsőbb törvényhozó testülete a Törvényhozó Gyűlés, melynek tagjai a 33 tongai nemes által választott 9 képviselő, a nép által választott 9 képviselő, a kormány 8 tagja, a két távolabbi országrész (Vava’u és Ha’apai) kormányzója valamint maga a király, vagyis a nép a parlamentnek mindössze 27 %-át választhatja! Ebben az antidemokratikusnak is nevezhető állapotban nagy változásokat hozott az 1992-es év, amikor is a király az ország történelmében először engedélyezte politikai pártok működését. Az 1993-as parlamenti választásokon így már a nép által választható 9 képviselői helyből az ellenzéki Mozgalom a Demokráciáért párt hatot meg is szerzett. Az országban a katonai költségek példamutatóan alacsonyak, hiszen az egész hadsereg mindössze 200 főből áll.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor