Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

153. szám - 2017. június

2. rész

Ahol minden nő hercegnő és minden férfi oroszlán

Kik is azok a szikhek? Különös nép, különös vallás: karddal, turbánnal, nyíratlan hajjal, harciassággal és szelídséggel, női egyenjogúsággal és férfivirtussal. A 25 millió szikh zöme India Gudzsarát államában, a pakisztáni határ közelében él…
Dr. CELLER Tibor

7

Ahogy csökkent Delhiben a mogulok hatalma, úgy erősödött Pan­dzsábban a khalsza (katonai kaszt) által irányított szikhizmus. A 18. század végén Randzsit Szingh maharadzsa (1780–1839) megteremtette az első és egyben utolsó szikh királyságot, amely olyan erős volt, hogy egészen a 19. század közepéig dacolt a terjeszkedő brit gyarmatbirodalommal.   

Randzsit Szingh halála után azonban az állam gyorsan széthullott. Az ellenségeskedésektől tartó britek a pandzsábi határra vezényelték csapataikat, s megkezdődtek a szikh háborúk. A szikhek veresége (1849) után Pandzsábot Brit Indiához csatolták. A khalsza tagjai ezután, kiváló harci képességeiket a brit korona szolgálatába állították. A gyarmattartók ezt követően gyakran szikh segítséggel verték le a hinduk és a muzulmánok lázadásait.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor