Tudta-e?
...hat deciliter üdítő elfogyasztásával 20 teáskanálnyi cukor jut a szervezetbe?

20. szám - 2007. október 15.

A mennydörgő sárkány országa

Bhután

3. rész - A Himalája keleti részén, India (Asszam) és Kína (Tibet) között található Bhutáni Királyság Földünk egyik legelzártabb és legtitokzatosabb országa, ahol mintha megállt volna az idő.
Dr. CELLER Tibor, Családi Kör hetilap

1. rész
2. rész

A demokrácia felé hajló királyi politika egyik jele, hogy a király ösztönözte a bhutáni fiatalok külföldi (USA, India, Nyugat-Európa) tanulmányait, így néhány éve már haza is tért az országba az első, frissen végzett szakembergárda. Alkotmányos értelemben a sárkánykirály abszolút módon kormányozza az országot, ám ehhez azonban rögtön hozzá kell tenni, hogy ez olyan autokrácia, amely magán viseli a felvilágosult abszolutizmus valamennyi jegyét, ugyanis a harmadik világ sok más despotájával ellentétben a király tettei összhangban állnak a széles társadalmi rétegek érdekeivel, és a bhutániak döntő többsége támogatja őt. A nép körében széles körben elfogadott a hagyományos bhutáni bölcsesség, miszerint „egy királyi parancs súlyosabb mint a hegyek, és értékesebb, mint az arany”. Jómagát a király népe szolgájának nevezi.

1998-ban a király miniszterelnököt nevezett ki a végrehajtó hatalom élére és alkotmányt ígért népének, majd 2005 decemberében a legtöbb bhutáni őszinte megdöbbenésére és sajnálatára a mindössze ötvenesztendős uralkodó bejelentette, hogy 2008-ban át szándékozik adni a trónját legidősebb fiának, a trónörökösnek. Mint hozzátette, ekkor tartják majd meg az első választásokat Bhután történetében, melynek nyomán a parlamenti demokrácia szabályai szerinti kormány fog majd felállni. Addig is a Választási Bizottság tanfolyamokat fog szervezni a népnek a parlamenti demokrácia folyamatainak mibenlétéről…

Néhány mondat a király magánéletéről és a királyi család tagjairól. A király 1979-ben, ugyanazon a napon négy nővért vett feleségül, egy ősi nemesi család sarjait (az országban a többférjűség is megengedett!). A négy királyné összesen öt fiúval és öt lánnyal ajándékozták meg férjüket. A legidősebb királyné, Dorji Wangmo (1955) néhány éve édesapjáról és Bhután történelméről angol nyelven egy könyvet jelentetett meg, „A szivárvány és a felhős égbolt” címen.

Ashi Dorji Wangmo királyné (a szerzőnek dedikált fotó)Az első királyné fia, Jigyel Ugyen Wangchuk herceg (1984) előbb egy amerikai főiskolán folytatott tanulmányokat, majd Oxfordban történelmet kezdett tanulmányozni, ám mindössze 6 hónappal később hazatért Bhutánba, ahol önként bevonult a mintegy 6000 tagot számláló hadseregbe. Tavaly áprilisban az angliai Sandhurst Katonai Akadémián az angol Harry herceggel együtt avatták hadnaggyá, majd félbehagyott oxfordi tanulmányainak folytatása mellett döntött.


A király öccse, Jigyel Ugyen Wangchuk herceg (1984) Oxfordban folytat tanulmányokat
A második királyné, Ashi Tshering Pem Wangchuck (1957) gyakran képviseli országát külföldön. Legidősebb lánya Ashi Chimi Yamgzam hercegnő (1980), Massachusetts-ben közgazdaságtanból, míg a New York-i Columbia Egyetemen politikai tudományokból szerzett oklevelet. Chimi hercegnő két éve a királyi ház egyik távoli rokonával kötött házasságot, akivel amerikai tanulmányai alatt került közelebbi ismeretségbe. Ő Jigme Singye király gyermekei közül az első, aki megházasodott.

Ashi Tshering Pem Wangchuck királyné

A harmadik feleségnek, Ashi Tshering Yangdön Wangchuck királynénak (1959) a legidősebb fia Jigme Khesar Namgyal (1980) lett apja tavaly decemberben bekövetkezett váratlan lemondása után Bhután ötödik királya.


Jigme Singye király miután "sínre tette" országa jövőjét, tavaly decemberben közel 35 évnyi uralkodás után önként lemondott a trónról


A legfiatalabb királynét, Ashi Sangay Chodent (1963) 1999-ben az ENSZ jószolgálati nagykövetének nevezték ki.

Ashi Sangay Choden királyné

Az ifjú Jigme Khesar Namgyel Wangchuck király tavaly decemberben tehette a fejére a hollókoronát


A korábbi bejelentése ellenére már 2006 decemberében váratlanul lemondott Jigme Singye király előszeretettel vezeti személyesen gépkocsijait. Főleg a Toyota márkát kedveli. Mindig hagyományos bhutáni öltözetben (a sárga, a barna, a vörös és a narancsszín árnyalataiban készült, vállon átvetett, derékban összefogott, térdig érő lepelszerű öltözet) mutatkozik, még külföldi utazásai alkalmával is. A király ugyanis egyik legfőbb feladatul a tradicionális bhutáni kultúra hegemóniájának megőrzését tűzte ki célul. Ennek jegyében megerősítette az etikett és az élet különböző területeire vonatkozó, többé-kevésbé már feledésbe merült magatartási előírásokat, így ismét fontossá vált a viselet kérdése (hivatali épületbe ma is csak hagyományos bhutáni viseletben szabad belépni). A mai Bhutánban így jól megfér egymás mellett a modern technika és a hagyomány: az igen elterjedt mobiltelefonok és a számítógépek mellett, az állami hivatalnokok a királyi előírásnak megfelelő ősi kaftánszerű öltözékben (gho, kira) szörfölnek az Internetten légkondicionált irodáikban.


A tavaly decemberben lemondott uralkodóAngliai tanulmányai alatt Jigme Singye király igen megkedvelte a kosárlabdát, ezért az országban jó néhány pálya épült. Többször megtörtént, hogy a király utazásai alkalmával kiszállt kocsijából, és csatlakozott az éppen zajló játékhoz. Máskor pedig egy kötélhúzó versenyhez csatlakozott. A király a saját születésnapját a „Gyermekek napjának” nyilvánította. Ilyenkor az ország legnagyobb sportcsarnokában, a Changlimithang stadionban fogadja a lelkes gyerekek ünnepi köszöntőit.

1988-ban a király trónörökösnek elsőszülött fiát, Jigme Khesar Namgyal herceget nevezte ki. A koronaherceg előbb egy massachusettsi fősikolán folytatott tanulmányokat, majd 2003-ban Oxfordban filozófiából magiszteri fokozatott szerzett. 2005 októberében egy kanadai, majd 2006 novemberében egy thaiföldi egyetem díszdoktorává fogadta. Tanulmányait követően ő lett hazája ENSZ nagykövete. 2004 októberében apja az ősi „Chhoetse Penlop” (az uralkodó helyettese) titulussal ruházta fel. A vallási ceremóniára – melyet az ország főpapja, Nyizer Trulku, a 67. Je Khenpo vezetett - Tashichhodzong palota trónterében került sor. Az ősi rituálé keretében a király a fiának az ország pecsétjét és egy “dhar-t (Buddha törvénykönyvét) nyújtott át.

Jigme Khesar Namgyal király a világ legfiatalabb államfője

Apja lemondását követően, Jigme Khesar Namgyal 2006. december 14-én mindössze 26 évesen lépett trónra, így máig is ő számít a világ legfiatalabb államfőjének. Apjához hasonlóan ő is igyekszik mind közelebb kerülni népéhez. A közelmúltban, a nyugat-bhutáni Paró városában helybeliek ezreinek szívébe lopta be magát, amikor személyesen is beszállt a hagyományos nemezeti játékokba: a párnacsatáktól kezdve egészen a sajátos versenyfutás részeként embereknek a hátán való cipeléséig.

A király a nép körében
Királyi üdvözlés

A Sárkánykirály egy virágfesztiválon


A jelenlegi uralkodó (balról) édesapja és az indiai elnök (középen) társaságában
Az ifjú uralkodó beszédet mond az ENSZ közgyűlésén

Egy abszolút uralkodó emberközelbenA Trongsa kolostor, a királyok nyári rezidenciája
A Punakha kolostorerőd, a királyok koronázásának a színhelyeBuddhista sztúpa a főváros határábanA világ tetején. A képen látható Felső Chokhor folyóvölgy fontos kereskedelmi útvonal volt Tibet felé, annak 1959-es kínai megszállása előtt (Darabant András felvétele).
Gyerekek iskolába menet. Minden iskolának más színű egyenruhája van (Darabant András felvétele)Punakha vára Nyugat-Bhutánban (Darabant András felvétele)

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor