Tudta-e?
Hogy mi a Colosseum? A Colosseum hatalmas amphitheatrum Rómában. Hajdan 50.000 néző fért el benne. A nagyszabású épületet Vespasianus császár idejében kezdték építeni sportversenyek céljára, és kb. i.e. 80-ban Titus uralkodása idejében fejezték be. Az amphiteátrum négyemeletes volt, s mind a négy emelet más - görögöktől átvett - építészeti stílusban készült: dór, ión, korinthoszi és vegyes stílusban.

99. szám - 2012. október 01.

Pályázat

Nemzetközi űrművészeti diákpályázat

A 10-18 éves diákoknak szóló művészeti pályázat beadási határideje 2012. október 21. A pályamunkák témája lehet képzőművészet, irodalom, zene vagy film is.

Az űrművészeti pályázaton azzal kapcsolatban várják az alkotásokat, hogy a jövőben hogy használják fel az emberek a tudomány és a technológia vívmányait a világűr felderítésében, titkainak megismerésében. A megjelölt témában benyújtott pályaműveket – amelyeket kizárólag elektronikus formában lehet feltölteni – művészekből, kutatókból, tanárokból, űrhajósokból és más szakemberekből álló zsűri bírálja majd el.

Az 1993. szeptember 1-jén vagy később születettek jogosultak részt venni a pályázaton. Külön kategóriában értékelik a 10-13 és 14-18 évesek munkáit. Tíz évesnél fiatalabbak is indulhatnak, de műveiket ugyanúgy a 10-13 éves kategóriában bírálják el. Nem csak egyéni indulók, de csapatok nevezését is elfogadják. Egy pályázó legfeljebb három művet küldhet be. A Humans in Space Youth Art Competition című pályázat részletes feltételeiről a http://www.lpi.usra.edu/humansinspaceart/ honlapon lehet tájékozódni több nyelven.

A legjobbak munkáit díjakkal jutalmazzák, s emellett világszerte kiállítják, bemutatják, felhasználják az űrtevékenység népszerűsítésére. Az eredményhirdetés 2013 elején várható.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor