Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

78. szám - 2010. április 1.

GENIUS – a tehetséges diákokért

Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaverseny

Versenyfelhívás
MUHI Béla

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében 2010-ben is megrendezi a hagyományos Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaversenyt. Gondolkodtató, számításos és teszt formájú, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldanak meg a tanulók. A fizikatörténeti részben Galileo Galilei életét és munkásságát kell tudni. Az iskolai válogatóversenyek után április 12-ig lehet bejelenteni a tanulókat a vajdasági szintű versenyre. A döntő a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységében (Vasút u. 44.) lesz április 17-én
A versenyzők oklevelet, könyvjutalmat és számítógép tartozékokat kapnak. A verseny nemzetközi jellegű, a legjobb eredményt elért tanulók és mentoraik a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjére jutnak el. Az országos döntőt 2010. május 28-29-30 terminusban tartják meg a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban.

Bejelentkezés, részletes információk a főszervezőnél: Muhi Béla, tel. 064 266-00-51, villámposta: mbb_ns@neobee.net

A Ribár Béla fizika emlékverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, a tehetségnevelés.

REGISZTRÁCIÓS LAP (a tanulókat 2010. április 12-ig lehet bejelenteni)

Korábbi versenyfeladatok a következő honlapon találhatók:
http://www.kfki.hu/education/verseny/oveges/

További anyagok:
http://www.kfki.hu/education/verseny/oveges/
www.kfki.hu/elftaisk
http://mek.niif.hu/05000/05031/html/index.htm (Így él Galilei)
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor