Tudta-e?
...hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban. Valószínűleg az erre vetődő vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is"

13. szám - 2007. augusztus 27.

Magyar származású Nobel-díjasok

Harsányi János - Játékelmélet és közgazdaságtan

Folyóiratunkban részletesen bemutatjuk a híres magyar származású tudósokat és feltalálókat.
Ribár Béla: Híres magyar tudósok című könyve alapján

HARSÁNYI JÁNOS 1920. május 29-én született Budapesten. Abban a Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, melynek Wigner Jenő és Neumann János is tanulói voltak. A budapesti Tudományegyetemen szerzett közgazdasági oklevelet. 1950-ben hagyta el illegálisan Magyarországot és a jeles kaliforniai Stanford Egyetemen doktorált 1957 -ben. 1964 óta a Kaliforniai Egyetem professzora Berkeleyben. Az 1994-es közgazdasági Nobel-díjat "a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly analízis terén végzett úttörő munkásságáért" kapta.

A díjat kiérdemlő munkássága arra a játékelméletre alapozódik, amelyet a XX. század legnagyobb matematikusa, Neumann János fedezett fel 1944-ben. Harsányi munkásságának ismeretében jobban meg lehet érteni a gazdaság működésének bonyolult törvényszerűségeit. Az amerikai elnök gazdasági tanácsadói a Harsányi elméletnek alapos ismerői, és ennek segítségével tanulmányozzák a gazdaságpolitikai problémákat. Az amerikai pénzügyi elemzők szintén alkalmazzák Harsányi elméletét a szövetségi tartalékalapnak, valamint az USA központi bankja várható viselkedésének tanulmányozására.

Harsányi János közgazdász Kaliforniában 2000. augusztus 9-én hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor