Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

55. szám - 2008. szeptember 8.

A logó és szinonimái

Az ezredfordulón új szinonimája jelentkezett nyelvünkben a jelképnek, az emblémának, a címernek, a cégérnek, mégpedig a logó.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1
Az atlantai olimpia idején írták a következőket: „Korábban az emléktárgyak árusítása nem volt jelentős üzlet, most fantasztikus pénzeket hozott az olimpiai logó áruba bocsátása. Atlanta egyetlen hatalmas szuvenírüzletté alakult, sok bolt profilt váltott, és csak olimpiai holmikat árul, pólót, tollat, poharat, meg ki tudja még, mi mindent.” A logó védjegyként jelenik meg az alábbi szövegben: „Abban, hogy mind többen felismerjék a falusi üdülés szépségét, újabb jelentős lépés lehet a francia kezdeményezésre létrehozott "zöld-öko-bio garancia" védjegy. A logó elnyerésének különböző - higiéniára, természeti adottságokra, vendégszeretetre, felszereltségre vonatkozó -, kritériumai vannak. Sok osztrák és német fogadóhely eleve nem viselheti a megkülönböztető jelzést zajos környezete vagy éppen szennyezett levegője miatt, ezért Magyarország e téren kedvező versenyhelyzetbe kerülhet.” Másutt arról szerezhet tudomást az olvasó, hogy a világháló segítségével is rendelhető vállalati termékről vagy szolgáltatásról készített logó, azaz jelkép: „A müncheni ART-M formatervező ügynökség elektronikus űrlapot tett közzé, amelyen az üzletfél a számára fontos információkat megadhatja. Az ART-M munkacsoportja a cégre, személyre, termékre szabott tervezetet 48 órán belül eljuttatja a megrendelőnek elektronikus posta vagy fax útján. Ha a megrendelő elfogadja a logót, akkor fizet érte a tervezőknek. Ha változtatni kíván rajta, ezt ugyancsak elektronikus módon közölheti a művészekkel.”

Korábban csupán összetételi előtagként fordult elő a logó, de rövid o-val a végén. Ebben a minőségében szóra, beszédre, fogalomra vagy értelemre utal. Többek között megtalálható a logográfus főnévben (amely elsősorban történelmi fogalmat képvisel, a legrégibb görög történetírók egyikét jelöli, aki a néphagyományt foglalja össze), a logogrif melléknévben (régen szótalányra, betűrejtvényre vonatkoztatták), a logopédia szóban (ez a beszédhibák megelőzésének és javításának elméletét és gyakorlatát jelenti), a logopátia orvosi műszóban (olyan beszédzavarról van szó, amely a központi idegrendszer rendellenességeiből származik), aztán a szintén orvosi vonatkozású logománia terminusban (amely a kóros bőbeszédűség szakszerű megnevezése) stb.

A logó szinonimái közül a jelkép vagy szimbólum egyrészt olyan rajz, festmény, szobor stb., amely az ábrázolt tárggyal elvont dologra utal (pl. a kakas az éberségre, a szem az előrelátásra, gondoskodásra, a mérleg az igazságra), továbbá olyan példázat, példabeszéd, amelynek átvitt értelme van, ezenkívül lehet bizonyos tényre figyelmeztető, emlékeztető látható jel (pl. a kulcs háznak, lakásnak a birtoklását jelképezi). Az embléma leginkább jelvény vagy jelkép, de jelmondat, fogalom, eszmei törekvésnek jelképes képzőművészeti ábrázolása is. A címer vándorszó már igen régen bekerült a magyarba, az évszázadok során számos különféle jelentés rakódott rá: valamely közösség jelképe, megkülönböztető, ábrás jelvénye; tollbokréta a sisakon; felirat, címfelirat; madár bóbitája; jelkép; ismertető jegy, ismérv; marhának felfelé hajló nagy szarva; nádnak, kukoricának, rizsnek bugás vagy füzéres, porzós virágzata; dísz, ékesség; jelleg; cégér, cégtábla; háziállat legszebbje, kiváló dolog. A cégér a németből került a magyarba, olyan látható helyre kifüggesztett tárgynak vagy címerszerű ábrázolásnak a neve, amelyet valamely mesterség jelvényként használnak; a rosszalló beszédben ürügyre, álcázásra, illetve reklámra, hírverésre vonatkozik.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor