Tudta-e?
...halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni? 100-120 csészényi kávét azonban még senki sem ivott meg néhány órán belül.

90. szám - 2011. november 01.

Mit tesz, aki testápolóz?

Azt nyilatkozta az egyik tévéreklám szereplője, hogy azelőtt gyakran kellett testápolóznia magát, de amióta a reklámozott kozmetikai terméket használja, a bőre puha és selymes.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1
A testápolóz ige bizonyára azt jelenti, hogy ’testápolóval lát el’, vagyis olyan kozmetikai készítményt használ, amely bőrét táplálja és frissíti.

A testápoló főnév az angol body milk, body cream v. body lotion egyikének a megfelelője. Van például olyan testápolónak nevezett szer, amely mandulaolajat tartalmaz, ezenkívül eszkalinban, tokeferolban és eszterolban gazdag. Egy másik testápoló a tápláló olajokon kívül nyugtató, regeneráló növényeket is tartalmaz, így megvédi a bőrt a kiszáradástól. Az aloéval dúsított kövirózsa testápoló a májfoltos, szeplős bőrre vagy napozás, szoláriumozás után a káros hatások ellensúlyozására használható, valamint kisebb égési sérüléseket, gyulladásokat lehet vele kezelni. A vérpezsdítő testápoló paprikatartalmánál fogva fokozza a vérbőséget és erősíti a kötőszövetet, karotin-, bioflavon- és tokoferoltartalával pedig erősíti és szépíti a bőrt.

Számos olyan főnévből -z képzővel alkotott igénk van, amely ’valamivel ellát’ értelmet fejez ki. Ezeknek egyik csoportja mind étellel, ételkészítéssel, táplálkozással kapcsolatos: sóz (’sót tesz, hint valamibe, valamire’), cukroz (’cukrot hint valamire, illetve tesz valamibe’), borsoz (’borssal fűszerez’), paprikáz (’paprikával fűszerez’), vajaz (’vajjal ken’ vagy ’ételt vajjal készít’). Alapszavuk a só, a cukor, a bors, a paprika, a vaj. A kő főnév igei származéka a kövez (jelentése ’kőkockákkal, kőlapokkal vagy téglával burkol’), a cserép főnévé a cserepez (’épületet, tetőt tetőcseréppel fed’), az üveg főnévre vezethető vissza az üvegez (’táblaüveggel ellát’), a drót főnévre a drótoz (’valamit dróttal átfogva kötöz, illetve valamihez erősít’, vagy ’edényt, eszközt így javít’) stb. Ilyen ige a lakkoz, az aranyoz, a sároz, a szennyez, a ruház, az övez, a csomóz, a zsinóroz, a szalagoz, a béklyóz, továbbá eredetileg még a pontoz, a ragoz és a nevez is idetartozik.

Több igének a ’valamivel ellát’ alapjelentésen kívül további jelentése is van. Így a lakkoz nemcsak ’lakkal ken’ értelemben használatos, hanem (a választékos beszédben rosszallóan) azt is ki lehet vele fejezni, hogy valaki a valóságosnál szebbnek, jobbnak tüntet fel valamit, A ruház nemcsak arra utal, hogy ’gondoskodik valakinek a ruházkodásáról’, hanem arra is, hogy ’jogot, hatáskört, vagyont vagy valami mást átenged valakinek’. Az övez alapjelentése ’övszerű tárggyal átköt’, illetve ’ilyen tárgy körülvesz valamit’. Régen azt is jelentette, hogy ’övvel felköt valamit a testére’. Arra is mondják, hogy ’helyet, épületet körülvesz, illetve elkerít valamivel’, a választékos beszédben azt fejezik ki vele, hogy ’tisztelet, dicsőség állandóan körülvesz, megillet, illetve jellemez valakit’.

A -z képzős igék alapszava csak ritkán összetett főnév, mint a testápolóz esetében. Ilyen még a fűszerez (’fűszert tesz bele’), a megkérdőjelez, vagy például a felszerszámoz (’igavonó állatot befogásra előkészít’. A megkérdőjelez esetében átvitt értelemben kell venni azt, hogy ’kérdőjellel lát el’, hiszen inkább arra utal, hogy ’kétségbe von’.

A testápolóz ige azért is számít különlegesnek, mert alapszava tárgyas összetétel, vagyis benne az előtag szintaktikai szempontból tárgya az utótagnak (a testet ápoló szerről van szó). Ilyen igék többnyire elvonással keletkeznek, mint ahogyan az árverés főnévből az árverez, a kárpótlás főnévből a kárpótol, a képviselő főnévből a képvisel stb. Az árverez egyrészt arra utal, hogy valaki árverésen vételi ajánlatokat tesz valamire, másrészt, hogy lefoglalt vagyontárgyat árveréssel árusít. A kárpótol azt fejezi ki, hogy kártérítést ad valakinek, vagy hogy sérelem, hátrány jóvátételeként, ellensúlyozásaként előnybe juttat, jutalomban részesít. A képvisel igének több jelentése is lehet: más nevében, megbízásából valahol megjelenik, eljár, működik; valakinek a nevében jogilag kötelező nyilatkozatot tesz; testületben valamely közösség küldötteként működik stb.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor