Tudta-e?
... hogy a csernobili atomerőmű-baleset radioaktív fertőzése 130 ezer négyzetkilóméterre terjedt ki, és több mint ötvenmillió embert érintett közvetlenül?

61. szám - 2008. október 20.

Eszik vagy isszák a jogonézt?

Tudatos szóalakvegyítés eredményeként jött létre néhány évvel ezelőtt a jogonéz főnév, mégpedig a joghurt és a majonéz szó elemeiből.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1
Fogalmi indokoltsága abban mutatkozik meg, hogy sajátos terméket jelöl, amely nemcsak egyszerűen joghurt és majonéz keveréke. Az egészséges táplálkozásnak megfelelően ez a majonéz felváltására kifejlesztett termék koleszterinmentes, ugyanis tojás nélkül készül, egyúttal pedig kicsi az energiatartalma, mivel 20%-nyi joghurt is van benne. A jogonézzel egyébként a kecskeméti Univer cég lépett piacra, a terméket népszerűsítő reklám szerint „olyan könnyű, hogy a felhők közé emelkedik”. Ez a termék igen figyelemre méltó, hiszen rövid idő alatt egy csokorra való díjat nyert. Ezek közül a legrangosabb a párizsi Sial nemzeti díja, amelyet magyar termék még soha sem nyert el!

A fimóta szót szeretné meghonosítani a magyar nyelvben dr. László Zsuzsa pszichológus. E mozaikszó előfordul ugyan a szakirodalomban, de igazából alig használják. Háromszoros összevont rövidítés a figyelemzavar, a mozgászavar és a tanulási zavar szóból, voltaképpen ezt a tünetcsoportot jelölik vele. A fimótáról, illetve az általa jelölt tünetcsoport kezeléséről szól a szerzőnek Az örökmozgó gyerek című könyve. Az ilyen gyerekek mozgásigénye jóval nagyobb az átlagosnál, személyiségük a hiperaktívra emlékeztet: ültükben is mocorognak, hamar felugranak, sokat és gyorsan beszélnek, gyakran közbeszólnak. A figyelemzavar és a mozgászavar nem kötelezően, de igen gyakran együtt jár. E kettőnek közös következménye a tanulászavar. Ez a tünetcsoport többnyire iskoláskorban jelentkezik. Jó néhány, gyermekével elégedetlen szülő véli felfedezni. A fiúk között háromszor-hatszor több a fimóta gyerek, ők többnyire túlságosan sokat mozognak, míg a lányok körében a figyelemzavar a gyakoribb. Az ilyen leánygyerek visszahúzódó, igyekszik kevésbé feltűnő lenni.

A Hungária Biztosító Részvénytársaság teremtette meg a Biztofon intézményét. A biztofon mozaikszó: biztosítási plusz telefon. A biztosítási feltételek iránti érdeklődő megadott telefonszámon a társaság képviselőjétől igen széles körű tájékoztatást kaphat.

A szóalakvegyítés vagy szóvegyítés nem ugyanaz, mint a szóalakvegyülés vagy szóvegyülés, ugyanis az utóbbi nem szolgálja új fogalmak megnevezését, és leginkább nyelvbotlás következtében jön létre. Ilyen például a csokor és a bokréta elemeiből létrejött csokréta, a hintál és a lóbál összevonásával magyarázható himbál, vagy az ocsmány és a ronda nyomán alkotott ocsmonda.

Idegen szavak elemeinek a vegyítésére már korábban is akadt példa. Ilyen például motel. Ez a főnév nem a magyarban jött létre (noha létrejöhetett volna a motoros és a hotel szóból), hanem az angolban, mégpedig a motorist hotel szókapcsolat elemeiből. Olyan nem túlságosan drága szállót jelölnek vele, amely üdülőhelyen, országút mentén épült főleg autósok számára. A libresszó olyan eszpresszónak a neve, amely könyvkölcsönzési lehetőségeket is biztosít. A ’könyv’ jelentésű latin liber és az ’eszpresszógéppel főzött feketekévét árusító kisebb vendéglátóhely’ értelmű eszpresszó vegyüléke. Az alufol az alumínium fólia szókapcsolat ékezethiányos származéka, élelmiszerek csomagolására használt igen vékony hengerelt alumínium lemezt jelöl.

A szóvegyítéssel létrehozott főnevek némelyikén magyar és idegen szavak elemeit ismerhetjük fel. Ilyen a mopresszó, amely filmeket is vetítő kávézóra utal, a mozi és az eszpresszó elemeinek a vegyítésével kapta a nevét. A ’hosszított kötött kabát’ jelentésű kuligán pedig a kulikabát és a kardigán szóra vezethető vissza.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor