Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

36. szám - 2008. április 28.

A grafoterápia és egyéb újfajta gyógymódok

A grafoterápia megnevezés olyan újabb fajta gyógymódot takar, amely azon a tanításon alapul, hogy ha az ember megpróbál kézírásán változtatni, akkor ez a testi változás a lelkére is hatással lesz.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1

Igen közel kerülhetünk magunkhoz, ha tudatosan figyeljük írásunkat, hiszen írásunknak minden elemében saját, magunk teremtette világunk van jelen.

A -terápia utótagú összetételek előtagja rendszerint valamilyen idegen szóval jelöli meg a gyógykezelésnek, a kúrának az eszközét: kemoterápia (a szervezetben levő kórokozók pusztítása vegyi anyagokkal), termoterápia (a meleg alkalmazása a gyógykezelésben), magnetoterápia (gyógykezelés mágnessel vagy mágnesességgel), klimatoterápia (éghajlati gyógykezelés, a magaslati és fürdőhelyek természeti tényezőinak gyógyítási célokra való kihasználása), aeroszolterápia vagy aeroionterápia (gyógyító hatású gőzök belélegzése), balneoterápia (fürdők, ásványvizek, gyógyhelyek gyógyászati alkalmazása) stb.

Számos összetételben magyar a szó előtagja. Ilyen a mozgásterápia, a viselkedésterápia, a barlangterápia, a magatartás-terápia stb. A mozgásterápia nem egyéb, mint lelki bajok orvoslása a testmozgáson való változtatással. A viselkedésterápia során a beteg a terapeuta segítségével feltárja, és részletesen elemzi a problematikus helyzetet. A páciens figyelme gondolkodási folyamatára irányul, ezáltal a kezelés során képessé válik viselkedési mechanizmusának felismerésére, majd kontrollálására. A barlangterápia légzőszervi megbetegedések gyógyulását segíti elő. A lillafüredi Szent István-barlangban évente 800 beteget kezelnek. Közülük 400-an gyógyulnak az átlag 9-10 fok hőmérsékletű, 93 százalékos relatív páratartalmú, jégkorszakból ránk maradt barlangban. A magatartás-terápia arra irányul, hogy a kényszerbetegségben szenvedő páciens kialakítsa a helyes viszonyulást, a megfelelő viselkedési formát. A teljes gyógyuláshoz a családtagok bevonása is szükséges. A mindennapi életvitelt jócskán megnehezítő kór egészen kisgyermekkorban is kezdődhet, amikor még aranyosnak tűnik az a kicsi, aki minden fatörzset megérint, amely mellett eltipeg.

Amerikában sajátos alternatív terápiákat is alkalmaznak. Például a válásterápiát, amelyben ügyvédek gyorsan és fájdalommentesen metszik le a szenvedő betegről a depressziót okozó házastársat. Az utasításterápia során a betegnek valaki hatalmi szóval mindig megmondja: mit tegyen, és mit ne. Mások azt hirdetik, hogy felszabadító erejű üvöltéssel szabaduljunk meg félelmeinktől. Akik végigjárták ezeket a terápiákat, és még mindig nem gyógyultak meg, azoknak marad a dühaktivációs terápia, amelynek keretében addig ütik ököllel a beteget, amíg vissza nem üt.

A terápia főnevet gyakran a kúra szó helyettesíti, több összetételben is megjelenik. A napkúra gyógyító célú sorozatos napozás, az ivókúra gyógyvíz fogyasztásából álló orvoslás, a tejkúra tejnek és tejtermékeknek módszeres fogyasztása, a gyümölcskúra gyümölccsel való táplálkozás mint gyógymód, a kalapkúra tréfás megnevezése annak, hogy hűléses betegséget szeszes ital izzasztó hatásával gyógyítanak. A fogyókúra ésa hízókúra szóban már háttérbe szorul a gyógyítás szempontja, ezek olyan étrendre, ill. életmódra vonatkoznak, amelyek a testsúly csökkentésére irányulnak, ill. gyarapodását segítik.

Némelyik összetett szóban a gyógymód vagy a kezelés a terápia megfelelője. A hidegvíz-gyógymód hideg vizes lemosásnak, fürdőnek gyógyító célú alkalmazása, a hőlégkezelés v. hőlégfürdő pedig száraz, forró levegőnek ízületi gyulladás vagy vérkeringési zavar gyógyítására való alkalmazása.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor