Tudta-e?
Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

18. szám - 2007. október 1.

Mire szolgál a gőzborotva?

Amikor áradás után elvonul a folyó árhulláma, meg kell tisztítani a rakpartot az iszaptól és az uszadéktól. Erre a célra újabban úgynevezett gőzborotvát használnak.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

2

A gőzborotva olyan készülék, amely nagy nyomással forró gőzt juttat a tisztítandó felületre, és ezáltal eltávolítható lesz a ráragadt szenny. A gőzborotva alkalmas firkáknak hidakról és más fémszerkezetekről való eltávolítására, a nem engedélyezett helyen lévő plakátokat is leszedhetik vele stb. Hasonló elven működő háztartási gépek is léteznek. A hivatalosan gőzzel tisztító háztartási berendezésnek nevezett gőzborotva igazán környezetbarát, az a legfontosabb tulajdonsága, hogy nem kell hozzá semmilyen vegyszert használni. Szinte mindenfajta makacs szennyeződést leszed. Külsőre olyan, mint egy porszívó, így a vevő nem figyel föl rá, ha az üzletben csak kiteszik a kirakatba. Többnyire csak akkor lehet eladni, ha a kereskedők maguk mutatják be a potenciális vevőknek.

A gőzborotva tehát nem testszőrzet eltávolítására használatos, mint általában a borotva, hanem építmények, úttestek, lakások stb. tisztítására. Egyébként a borotvál igének is kialakult olyan jelentése, amely eltér a hagyományostól. Például: A műemlékvédők hozzájárulásukat adták volna a tetőtér-beépítéséhez is, sőt még az udvari szárny lebontását sem ellenezték volna, ám az emelet leborotválása már olyan beavatkozást jelent, amely megbontja a városkép egységét, ezért megengedhetetlen. - A tetőt szinte leborotválták; az elszenesedett tartógerendák, libegő kárpitfoszlányok közé befolyik a Neretva epezöldje. - A hurrikán pusztítása több száz mérföldes sávban több tucatnyi települést, várost érintett, némelyiket leborotválva a térképről.

A gőzborotvához hasonló szóösszetétel még a vízágyú, a villanypásztor, a villanyrendőr és a villanyzongora is. Ahogyan a gőzborotva nem gőzzel működő borotva, ugyanúgy a vízágyú sem vízzel működő ágyú, és a többi összetétel esetében sem villannyal működő pásztorról, rendőrről, zongoráról van szó. A vízágyú vizet erős sugárban kilövellő gép, amely főleg a bányászatban és a vízépítésben a föld fejtéséhez használatos. Olykor a karhatalom is effélével oszlatja szét a tömeget. A tűzszerészek is alkalmaznak vízágyút. Egy távvezérelt kis készülékről van szó, amelyből erős vízsugár lövell ki, vele hatástalanítják a gyanús robbanószerkezetet.

A villanypásztort az állattenyésztésben alkalmazzák, voltaképpen villanyárammal töltött kerítés a legelő körül. A villanyrendőr a szemafor magyar neve, tehát arra a jelzőberendezésre utal, amely színes lámpákkal irányítja a közlekedést. A villanyzongora villanyárammal működő mechanikus hangszer, amelynek a zongoráéra emlékeztető hangja van. A zenetörténet víziorgonáról is tud, ebben az ókori hangszerben víznyomás szabályozta a légáramot.

Rengeteg olyan szó van, amelyben az előtag egyszerűen csak megnevezi, hogy mivel működik az utótagban megnevezett eszköz, gép, berendezés: vízerőmű, vízturbina, gőzeke, gőzgép, gőzhajó, gőzhenger, gőzkalapács, gőzmalom, gőzmozdony, gőzvasaló, villanyborotva, villanycsengő, villanyfűrész, villanykályha, villanymelegítő, villanymozdony, villanyvasaló, gázbojler, gázmotor, gázturbina stb.  

Az említett összetételektől némileg eltér a villanykörte és a vízfüggöny. A villanykörte az elektromos izzólámpa közönségesebb megnevezése (mivel ennek a lámpának rendszerint körte alakja van). A vízfüggöny a műszaki nyelvben arra a víztömegre vonatkozik, amelyet hő vagy por terjedésének a megakadályozására függönyszerűen folyatnak (például kemencék előterében).

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor